Annons:

Dessert

Praliner med grön kardemumma

Ingredienser

  • Specialtillbehör, pralinkulor
  • 45
    st st
    Pralinkulor av mörk choklad, tomma skal (finns att köpa mot förbeställning, minst 2 dagar innan, på Wiener caféet)
  • 1
    st st
    Stavmixer
  • 1
    st st
    Spritspåse
  • Ganache
  • 120
    gram gram
    Grädde
  • 2
    gram gram
    malen grön kardemumma
  • 1
    gram gram
    salt
  • 15
    gram gram
    glykos
  • 190
    gram gram
    mjölkchoklad t ex Valrhona Jivara Lactée 40 %
  • 10
    gram gram
    smör, normalsaltat

DAG 1 Ganache

Koka upp grädde, grön kardemumma, salt och glykos. Häll, i tre omgångar, den varma gräddblandningen över mjölkchokladen. Blanda väl. Rör i smör, och mixa ganachen slät. Låt svalna i spritspåse till 30 grader. Fyll pralinkulorna. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

 

DAG 2

Smält lite mörk choklad och locka (förslut) pralinerna på toppen, vilket underlättas när de ska rullas. Låt chokladen stelna och rulla sedan kulorna i tempererad mörk choklad, strö gärna på lite flingsalt på toppen. Vill du inte temperera chokladen kan du rulla kulorna i smält mörk choklad och därefter i kakaopulver. Blir också väldigt gott att rulla i grönt socker med lite mixad kardemumma.

Ska pralinerna sparas en längre tid bör de förvaras torrt och svalt i tät plastburk, dock aldrig i kylskåp. OBS! Praliner ska alltid serveras rumstempererade.

Tips

Vill man gjuta egna skal och färga så använd kakaosmör, finns flera färger på Åsö. Chokladen måste då tempereras.