Annons:

Fläskkött Grytor/långkok Husman Husmanskost Skaldjur

Portugisisk husman: Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana

Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana eller Carne de porco à Alentejana är en härlig rätt från Portugal

Ingredienser

  • Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana
  • 900
    gram gram
    Fläskkött (fläskkotlett eller fläskfilé)
  • 1
    kg kg
    Hjärtmusslor eller venusmusslor
  • 3
    tsk tsk
    Pimenton de la vera la chinata (rökt paprikapulver) stark
  • 1
    st st
    Röd paprika (strimlad)
  • 2
    st st
    Tomater (stora)
  • 4
    st st
    Potatis (skivade)
  • 2
    st st
    Gul lök (skivade)
  • 5
    klyfta klyftor
    Vitlök
  • 1
    st st
    Citron
  • 3 ½
    dl dl
    Vitt vin
  • 4
    msk msk
    Olivolja
  • 2
    msk msk
    Vitvinsvinäger
  • 1
    msk msk
    Tomatpuré
  • 1
    tsk tsk
    Chiliflakes
  • 1
    tsk tsk
    mald svartpeppar
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • 100
    gram gram
    Färsk korriander
  • 2
    st st
    Lagerblad
Rätten kan serveras som en gryta eller soppa. Ett gott vitt bröd som hjälper till att få upp den sista såsen är nästan ett måste.

Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana eller Carne de porco à Alentejana

Detta är portugisisk husmanskost av bästa märke. Det är en sorts ursprungs surf & turf från långt innan det begreppet fanns. Rätten kommer från Algarve och namnet berättar att grisköttet kommer från Alentejo. I denna gryta kombineras syra, sälta, och rökta toner med en härlig tomat och paprika sås. Den är enkel att göra men kräver lite förberedelser.

Marinering

Du ska marinera köttet i minst sex timmar men gärna längre, upp mot 24 timmar. Rör ihop vinet, vitvinsvinägern med 2 msk olivolja, 2 tsk pimenton de la vera la chinata (går att byta ut mot ett annat rökt paprikapulver), 1 msk tomatpuré, 3 vitlöksklyftor (mosade), två lagerblad, 2 tsk salt och den malda svartpepparen.

När det kommer till köttet använder jag helst fläskkotlett i bit, den är saftigare än fläskfilén. Jag har också provat med vildsvin vilket är lite smakrikare och närmare de portugisiska svarta grisarna i smaken, men även det kan bli lite torrt. Skär köttet i stora kuber, ca 3×3 cm. Lägg ned köttet i en platspåse häll på lagen, förslut och lägg in i kylen.

Förberedelse innan tillagning

Ett par timmar innan du ska tillaga maten så ska du lägga musslorna i kallt vatten. Byt vattnet ett par gånger så att de har kunnat spotta ut eventuell sand. Se också till att musslorna är rena, hela och fina.

Tillagning

Sila av marinaden, denna ska användas senare. Släng dock vitlöken och lagerbladen. Torka av köttet så det är torrt.

Bryn fläsket i lite olivolja på hög värme, när det fått fin färg så lägger du det i en skål vid sidan av. Det ska inte vara helt genomstekt!

Häll marinaden i stekpannan och låt det hela reducera på lite lägre värme tills du har cirka 2,5 dl vätska kvar. Använd en visp så att du får ur alla smaker. När den reducerat ned så häller du såsen över köttet.

Under tiden skivar du upp potatisen i ca 3-4 mm tjocka skivor. Strimla paprikan, skiva upp löken fint, finhacka de två kvarvarande vitlöksklyftorna. Kärna ur tomaterna och skär strimla tomaterna.

Fräs löken och paprikan tillsammans med 1 tsk pimenton de la vera la chinata och 1 tsk chili flakes i lite olivolja, löken ska inte steka utan bli mjuk och lite genomskinlig. Efter ca 5 min tillsätter du potatisen, den finhackade vitlöken och tomaten. Rör ihop och låt sjuda i någon minut. Rör därefter ned köttet och såsen. Låt koka upp och sjuda under lock i cirka 15 minuter. Lägg i musslorna. Koka under lock i ytterligare ca tre minuter, tills musslorna öppnat sig.

Strö över koriander och lägg i citronklyftorna och servera med ett gott bröd. Du kommer känna dig precis som i Portugal

Magnus Reuterdahl