Annons:

Dessert

Popcornglass

Hotta upp fredagsmyset med en egengjord glass med smak av popcorn. Enkelt och gott!

Ingredienser

  • Glass med smak av popcorn 9 dl glass
  • Steg 1:
  • 1
    st st
    gelatinblad (kan uteslutas) 1/4 av ett blad
  • 3
    msk msk
    popcorn
  • 60
    gram gram
    socker
  • 80
    gram gram
    äggula
  • Steg 2:
  • 100
    gram gram
    vispgrädde
  • 300
    gram gram
    standardmjölk 3%
  • 1
    st st
    vaniljstång (dela på mitten, skrapa ur fröna, lägg stång och frön i gräddblandningen)
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • 20
    gram gram
    glykossirap (kan uteslutas)

Steg 1:

 

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Poppa ca 3 matskedar popcorn som vanligt. Vispa äggula och socker poröst.

Steg 2:

Väg upp allt och blanda sedan i kastrull.

Steg 3:

Koka upp gräddmjölken (steg 2), när den har kokat upp ska du genast blanda ihop det med äggen och sockret (steg 1).

Viktigt är att gräddmjölken ska ner i äggen och inte tvärt om. Vispa konstant när gräddmjölken hälls över, ett bra tips är att man är två stycken som hjälps åt. Ena personen vispar, den andra häller över blandningen.

Blanda ner gelatinet, se till att krama ur vattnet i gelatinet innan ni lägger det i glassmeten. Rör runt och tillsätt popcorn, mixa lätt med stavmixer.

Låt smeten dra sig till dagen efter i kylen. Om glassen hinner vila i kylen får den bättre smak och glassen kommer få en bättre konsistens och lenare textur. (Om man vill, kan man göra detta samma dag men smeten behöver minst 4-5 timmar i kylen).

Innan glassen körs i maskinen måste smeten silas genom en finmaskig sil och därefter mixa med stavmixer.

Glassen tar ca 30 min beroende på vilken glassmaskin ni använder och detta recept blir ca 9 dl färdig glass.

Servera med till exempel färska bär och krossade kex, till exempel digestivekex eller havrekakor.

På bilden serverar jag glassen med svenska blåbär, hösthallon, harsyra och havresmulor.
Enkelt och ruskigt gott!

TIPS! Om du tar bort popcornen har du en vanlig vaniljglass. Experimentera gärna med andra smaker och använd vaniljglassen som grund. Övning ger färdighet och ett bra tips är att alltid dokumentera dina recept under tiden när ni experimenterar.