Pizza på grillen
Ingredienser
- Pizzadeg
-
50gramFärsk jäst
-
2tskRåsocker
-
1tskFlingsalt
-
½dlOlivolja
-
3dlLjummet vatten
-
7dlVetemjöl special
- Tomatsås
-
1stVitlöksklyfta
-
1nypaCayennepeppar
-
3dlPasserade tomater
-
1mskBalsamvinäger
-
1mskHackad basilika
-
1mskFlytande honung
-
2mskTomatpuré
-
½tskTorkad oregano
- Fyllning
-
150gramParmesan vällagrad
-
200gramStark riven ost som västerbotten eller präst
-
50gramRuccola
-
1stBasilika färsk i kruka
-
4mskPinjenötter lätt rostade
-
10stSoltorkad tomat
-
150gramParmaskinka
Pizzadeg
Blanda jäst
socker
salt
37 grader, olja och fingervarmt vatten i en degbunke.
Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
Tänd grillen och lägg på plåten som du ska baka pizzan på.
Fyllningen
Skär de soltorkade tomaterna i strimlor. Riv osten. Rosta pinjenötterna lätt.
Ta den varma plåten och pensla med olivolja. Lägg på pizzan. Du kan baka i omgångar om du gör minipizzor. Fördela tomatsås på degen. Lägg på den rivna osten, soltorkade tomaterna och parmaskinkan.
Grädda tills losten smälter och degen känns krispig. Ta bort pizzan och fördela pinjenötter ruccola och basilika över pizzan.
Servera med vinet till.

Fredrik Schelin