Annons:

Pasta

Pastitsio – Grekisk makaronilåda

Ingredienser

  • Pastitsio – Grekisk makaronilåda:
  • 300
    gram gram
    penne
  • 1
    dl dl
    riven pecorino eller parmesan
  • Köttfärssås:
  • 500
    gram gram
    köttfärs
  • 2
    st st
    gula lökar, finhackade
  • 4
    st st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • 1
    burk burkar
    krossade tomater
  • 1
    msk msk
    tomatpuré
  • 1
    tsk tsk
    starkt paprikapulver
  • 1
    tsk tsk
    kanel
  • 1
    msk msk
    hackad rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 1 ½
    dl dl
    vitt vin
  • Ostsås:
  • ½
    dl dl
    vetemjöl
  • ½
    dl dl
    olivolja
  • 5
    dl dl
    mjölk, värmd
  • 2
    st st
    ägg, uppvispade
  • 1 ½
    dl dl
    riven pecorino eller parmesan
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Ostsås:

Vispa ihop mjöl och olivolja till ostsåsen i en kastrull. Tillsätt den varma mjölken under omrörning. Koka upp. Låt småkoka minst 10 min tills såsen tjocknat. Tillsätt uppvispade ägg, riven ost, salt och peppar. Låt svalna.

Köttfärssås:

Stek köttfärs, lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomatkrosset, tomatpuré, kryddor och vin. Låt småkoka 30 min. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av och kyl under kallt vatten. Varva pasta, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form, avsluta med ostsås. Strö riven ost över. Baka pastìtsion i ugn ca 40 min tills den är gyllenbrun.