Annons:

Grytor/långkok

Ossobuco – min favorit ibland de Italienska grytorna.

Ossobuco är en traditionell Toskansk gryträtt som lagas på lägg av kalv. Den är min favorit, och jag äter den alltid med Risotto Milanese.

Ingredienser

  • Ossobuco
  • 1
    kg kg
    Kalvlägg, i bitar (fungerar med lamm också)
  • 2
    st st
    Gula lök, finhackade
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 2
    st st
    Morötter, stora och finhackade
  • 150
    gram gram
    Rotselleri, skalad och finhackad
  • 2 ½
    dl dl
    Vitt torrt vin
  • 2
    st st
    Lagerblad
  • 4
    nypa nypor
    Basilika och oregano, torkad
  • 1
    msk msk
    Paprikapulver
  • 3
    msk msk
    Tomatpuré
  • 2
    st st
    Hela tomater på burk (400 gram)
  • 2
    st st
    Köttbuljong på tärning
  • 1
    nypa nypor
    Strösocker
Salt, svartpeppar från kvarnen, några nypor vetemjöl och en skvätt eller två av din bästa olivolja.

Vänd köttbitarna i mjöl blandat med salt och peppar, fräs dem sedan i smör och olivolja i en stor gryta, ta upp dem och lägg dem åt sidan. Fräs grönsakerna mjuka i smör, fös dem lite åt sidan och lägg i en klick smör, när det smält lägg i tomatpuré och kryddor som fräser en stund. Oj, oj, nu kommer det börja dofta gott här.  Rör sedan ihop kryddor med grönsakshacket. Lägg i köttet. Häll på vin, vatten, burktomater och kalvfond och låt det hela koka med lock i ungefär 1 och en halv timme. Med andra ord, lite jox i början, men sedan sköter sig det hela på egen hand. Serveras gärna med Risotto Milanese (se receptet nedanför) och Gremolata (se ännu längre ned)