Annons:

Fläskkött Grytor/långkok Husman Husmanskost Nötkött Nötkött rött

Nordamerikansk pot roast

Amerikansk husmanskost och comfort food när den är som bäst.

Ingredienser

  • Nordamerikansk pot roast
  • 1
    kg kg
    Högrev
  • 1
    kg kg
    Potatis (fast)
  • 2
    st st
    Morötter
  • 2
    st st
    Gul lök
  • 6
    klyfta klyftor
    vitlök
  • 250
    gram gram
    Rimmat sidfläsk
  • 2
    stjälkar stjälkar
    Stjälkselleri
  • 2
    msk msk
    Olivolja
  • 2
    msk msk
    Smör
  • ½
    dl dl
    balsamico vinäger
  • 2
    msk msk
    Cognac
  • 2
    dl dl
    Köttbuljong
  • 1
    msk msk
    Råsocker
  • 2
    msk msk
    Dijionsenap
  • 1
    msk msk
    Timjan (torkad)
  • 1
    msk msk
    Rosmarin (torkad)
  • 2
    st st
    Lagerblad
  • 1
    kvist kvistar
    Rosmarin (färsk)
  • 1
    knippe knippen
    Bladpersilja
  • 2
    tsk tsk
    Salt
  • 2
    tsk tsk
    Svartpeppar
Om du vill ha en tjockare sås så behöver du också lite mjöl eller maizena. Det går att byta ut högreven mot fläskkarré, då behövs inte sidfläsket.

Tillagning por roast.

Detta är en rätt där du gör allt i ett, så den är enkel men den tar lite tid. Räkna med cirka 30 minuter för förberedelser och 3-4 timmar i ugnen. Börja med att sätta på ugnen på 175°C.

Förberedelser

Torka av köttet och torrmarinera det med salt, svartpeppar, torkad timjan och rosmarin. Låt stå u rumstemperatur i ca 20 minuter. Under tiden så skalar du potatisen (det är bra om den är jämnstor, annars kan du dela de största. Skär morötterna och stjälksellerin i stora bitar. grovhacka den gula löken och finhacka fem av vitlöksklyftorna.

Tillagning

Bryn köttet i en ugnsfast gryta eller stekpanna och ställ det åt sidan. Sänk därefter värmen till medium och fräs vitlöken och löken snabbt i fettet som är kvar efter köttet. Rör ned senapen och sockret. Efter ett par minuter så häller du på cognacen och låt det hela koka upp snabbt. Tillsätt därefter buljong och balsamvinäger, när det börjat sjuda lägger du i potatisen, morötterna, sellerin, sidfläsket och lagerbladen. Låt allt koka upp. Tillsätt köttet, lägg det ovan på potatisen, sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Där ska den stå i 3-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Titta till pot roasten någon gång per timma och vänd på den. Efter ca 1,5 timma så kan du sänka temperaturen till 150° C.

Servering

När köttet är i princip klart, finhacka den färska rosmarin, en vitlöksklyfta och färskpersilja. Lyft ur köttet, fläsket, rotfrukterna och löken. Lägg dem upp på ett varmt serveringsfat, salta och sprinkla över persilja, rosmarinen och vitlöken. Skumma av såsen och ta bort fettet. Sila den och koka upp den, rör ned en matsked smör och vid behov lite mjöl eller maizena om du vill ha såsen tjockare. Sedan är det bara att servera med en sallad och ett gott bröd samt lite rönnbärsgele´.