Annons:

Fläskkött Grytor/långkok

Minipalt på mandelpotatis, brynt hasselnötssmör, timjanpicklade kantareller, stekt fläsk och tärnat äpple

Ingredienser

  • Picklade kantareller:
  • 100
    gram gram
    gula kantareller
  • 1
    st st
    knippe backtimjan, krossad
  • 4
    msk msk
    vatten
  • 4
    msk msk
    socker
  • 4
    msk msk
    vitvinsvinäger
  • Brynt hasselnötssmör:
  • 100
    gram gram
    smör
  • 30
    gram gram
    hasselnötter, krossade
  • ½
    tsk tsk
    hasselnötsolja
  • Palt:
  • 600
    gram gram
    oskalad mandelpotatis
  • 6
    krm krm
    salt
  • 3
    dl dl
    vetemjöl
  • 2
    l l
    vatten
  • 1
    msk msk
    salt
  • Fläsk:
  • 100
    gram gram
    rimmat fläsk
  • Äpple:
  • 2
    st st
    små svenska äpplen eller 1 stort
Garnering:
Färsk plockad timjan

Picklade kantareller:

Koka upp vatten, socker, vitvinsvinäger och backtimjan. Rensa kantarellerna och lägg dem i en skål. Stora kantareller delas i två eller fler delar. Häll den varma lagen över kantarellerna och täck skålen med plastfilm eller ett lock.

Brynt hasselnötssmör:

Smält smöret i en liten kastrull och låt det koka på svag värme. Tillsätt nötterna och låt smöret koka tills det börjar bli gyllenbrunt och doftar kola. Passa noga. Rör i hasselnötsoljan.

Palt:

Koka upp vatten och 1 msk salt. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Mixa den mycket fint med stavmixer eller i en matberedare. Blanda snabbt i mjöl och salt. Smeten ska vara bara så fast att du precis kan rulla små köttbullestora paltar av smeten. Skölj händerna i vatten då och då så kladdar inte degen fast. Lägg ner palten i det kokande vattnet allt eftersom. Koka palten på medelvärme i 10 minuter.

Fläsk:

Tärna fläsket fint och stek det i stekpanna.

Äpple:

Skala äpplet och tärna det fint. Gör detta precis före servering för att undvika oxidering.

Montering:

Fördela fem minipaltar på en tallrik. Fördela med en sked hasselnötssmöret med hasselnötter över palten. Ta upp kantarellerna ur lagen och lägg dem mellan paltarna. Fördela stekt fläsk och tärnat äpple över hela tallriken. Garnera med färsk plockad timjan.