Annons:

Tillbehör

Marmelad av fänkål och apelsin

Jan Lööv levererar än en gång ett toppenrecept a la Texas. Servera något nytt till ostbrickan imorgon!

Ingredienser

  • Marmelad av fänkål och apelsin
  • 3
    st st
    hela färska fänkål utan gröna stjälkar
  • 1
    bit bitar
    färsk ingefära
  • 3
    st st
    apelsiner, zest, zegment och juice
  • 1
    st st
    lime, segment och juice
  • 2
    dl dl
    apelsinjuice
  • 2
    dl dl
    whisky alternativt bourbon, gärna från Texas
  • 1
    dl dl
    farinsocker
  • 1
    st st
    färsk jalapeno utan frö, finhackad
  • 1 ½
    msk msk
    smör

Hacka fänkålen mycket fint med kniv. Zesta apelsin och lime, segmentera och pressa ur juice. Skala och riv den färska ingefäran. I en lagom stor kastrull, smält smör utan att det tar färg och tillsätt finhackad fänkål, jalapeno, riven ingerfära och zest. Tillsätt socker och rör om. Häll i whisky och bränn av alkoholen. Tillsätt juice från apelsin och lime samt apelsinjuice. Koka tills nästan ingen vätska är kvar, ca 40 minuter. Lägg i segmenten av apelsin och lime. Sjud i 5 minuter. Låt svalna och servera rumstempererad till brieost eller som tillbehör till söndagssteken.