Annons:

Fisk Husmanskost

Lax med romsås och pressad potatis

Ingredienser

  • Potatis:
  • 1
    kg kg
    potatis
  • 2
    tsk tsk
    salt per liter vatten
  • Lax:
  • 500
    gram gram
    laxfilé, skinn- och benfri
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • Romsås:
  • 2
    dl dl
    crème fraîche
  • ½
    dl dl
    majonnäs
  • 2
    msk msk
    röd stenbitsrom eller annan röd rom
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • ½
    st st
    rödlök, finhackad
gräslök eller dill, finhackad

Potatis:

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa dem genom potatispress rakt ner i en varm skål. Smaka eventuellt av med lite salt och nymalen vitpeppar, men rör inte om. Servera omedelbart. Potatisen får inte kallna, pressa hellre en ny omgång när du bjuder om.

Lax:

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö på salt. Stek mitt i ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 60°.

Romsås:

Blanda crème fraiche och majonnäs ordentligt. Tillsätt salt, rom och eventuellt finhackad gräslök.
Rör om ordentligt och smaka av.