Annons:

Fisk

Lax med balsamico- och chiliglaze med fänkålssallad och rostade rotfrukter

Ingredienser

  • Lax med balsamico- och chiliglaze med fänkålssallad och rostade rotfrukter
  • 800
    gram gram
    blandade rotfrukter, i bitar
  • 600
    gram gram
    vildfångad skinnfri laxfilé (MSC-märkt), i portionsbitar
  • 1
    st st
    röd chili
  • 1
    klyfta klyftor
    vitlök
  • 1
    st st
    apelsin
  • 2
    msk msk
    Saltå Crema di Balsamico Bianco
  • 2
    msk msk
    + 1 msk Saltå Olivolja Classico
  • 1
    st st
    fänkål
  • 1
    msk msk
    hackad dill, färsk eller fryst
timjan
salt
olja
peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och strö över timjan och salt, ringla över olivolja. Rosta ca 30 min eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg. Finhacka chilin, behåll kärnorna om du vill ha det starkt. Finhacka vitlöken. Skölj apelsinen och finriv det yttersta skalet. Blanda ihop balsamico, olivolja, chili, vitlök och apelsinskal. Pressa i saften från en halv apelsin. Smaka av glazen med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnsfast form. Häll över glazen. Baka laxen mitt i ugnen 8-10 min på 200 grader eller tills den är precis tillagad. Skär under tiden fänkålen tunt. Pressa över saft från den andra halvan av apelsinen, salta, peppra och ringla över någon matsked olivolja. Vänd ner den hackade dillen. Blanda runt och smaka av. Servera laxen med rostade rotfrukter, skyn från laxen och fänkålssalladen.