Annons:

Långsam viltstek

En långsam viltstek blir saftig, smakrik och faktiskt helt underbar.

Ingredienser

  • Långsam viltstek
  • 800
    gram gram
    Viltstek till exempel hjort eller rådjur
  • Viltrubb
  • 2
    del delar
    Timjan, torkad
  • 2
    del delar
    Basilika, torkad
  • 3
    del delar
    Torkad vitlök
  • 2
    del delar
    Persilja, torkad
  • 2
    del delar
    Flingsalt
  • 1
    del delar
    Svartpeppar från kvarnen
  • Till ugnsformen
  • 2
    ml ml
    Morötter i bitar
  • 2
    ml ml
    Gul lök, skalad och i klyftor
  • 2
    ml ml
    Vitlöksklyftor, krossade
  • Körsbärstomater, långsamtbakade
  • 400
    gram gram
    Körsbärstomater
  • Såsen
  • 3
    ml ml
    Tomatpuré
  • 4
    ml ml
    Oxfond
  • 2
    dl dl
    Rödvin
  • 2
    dl dl
    Vatten
  • 1
    dl dl
    Creme Fraiche
Viltrubben kan du göra ganska mycket av och sedan spara i en burk med tättslutande lock. Det håller ett bra tag.

Börja med att blanda ihop viltrubben, du kan göra en liten sats som räcker precis till en stek, eller så blandar du en rejäl omgång som håller  länge i skafferiet i en burk med lufttätt lock.

Rubba din stek så den blir grön och fin. Sedan slänger du ner den, morötter, lök och vitlök i en ugnsfast form och in i ugnen på 80 grader och låt det stå i 8 timmar. Köttet skall ha en innertemperatur på 52 grader när det är klart. Ta upp steken sila ned köttspadet i en kastrull, tillsätt resterande såsingredienser (förutom crème fraichen) låt det (reducera) stormkoka i några minuter, tillsätt creme fraiche, smaka av, krydda om du behöver och låt såsen bli varm. Servera med potatis-, jordärtsskocks- och palsternackspuré med tryffelolja samt gröna bönor och de bakade tomaterna.