Annons:

lamm

Lammentrecote med sparris, vitlökspotatis och caesardressing

Ingredienser

  • Lammentrecote:
  • 600
    gram gram
    lammentrecote
  • 1
    msk msk
    olja
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 2
    krm krm
    svartpeppar
  • Vitlökspotatis:
  • 1
    kg kg
    färskpotatis eller små potatisar
  • 2
    msk msk
    olja
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • Tillbehör:
  • 400
    gram gram
    sparris
  • 1
    msk msk
    olja
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • Caesardressing:
  • 1
    st st
    ägg
  • 1
    msk msk
    vitvinvinäger
  • 3
    st st
    sardeller, mosade
  • 1
    tsk tsk
    dijonsenap
  • 1
    krm krm
    salt
  • ½
    krm krm
    nymald svartpeppar
  • ½
    st st
    vitlöksklyfta, finhackad
  • 1
    dl dl
    neutral olja, ex. majsolja

Sätt ugnen på 150 grader.

Caesardressing:

Lägg ägget i sjudande vatten och koka det i 3 minuter. Ta upp det och spola det med kallt vatten. Dela ägget och skrapa ur det ur skalet med en tesked direkt ner i en matberedare (eller använd mixer eller elvisp). Kör bara precis så länge att ägget går sönder. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt blandas en kort stund. Sätt på matberedaren igen och tillsätt oljan långsamt i en fin stråle så att dressingen tjocknar till majonnäsliknande konsistens.

Vitlökspotatis:

Borsta potatisen väl. Värm olivolja i en stekpanna eller wok. Lägg i potatisen och vitlöksklyftorna med skal. Salta och stek på medelvärme under lock ca 30 min. Skaka pannan med jämna mellanrum.

Kött:

Olja köttet lätt, salta och peppra runt om. Bryn köttet på hög värme i en stekpanna. Sätt en ugnstermometer mitt i köttet och stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila ca 15 min invirat i aluminiumfolie. Sparris: Sjud sparrisen i saltat vatten ca 3 min. Spola av med kallt vatten och låt dem torka till på hushållspapper. Pensla sparrisen med olja och salta. Grilla den ett par minuter i grillpanna eller vanlig stekpanna. Skaka pannan under tiden. Skiva upp köttet och strö på lite flingsalt.

Servera med dressing, potatis, sparris och ev. sallad.