Annons:

Fågel Grytor/långkok

Kycklinggryta á la Bourguignon med smördegslock och småkryp

Ingredienser

  • Kycklinggryta á la Bourguignon med smördegslock och småkryp:
  • 14
    st st
    små steklökar, skalade
  • 200
    gram gram
    färsk blandad svamp, delade i mindre bitar
  • 250
    gram gram
    rökt sidfläsk i bit, fint tärnad
  • 5
    dl dl
    rödvin
  • 1 ½
    st st
    tärning kycklingbuljong
  • 700
    gram gram
    kycklinglårfilé, i mindre bitar
  • 1
    dl dl
    vetemjöl
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    krm krm
    peppar
  • Potatismos:
  • 800
    gram gram
    potatis av mjölig sort
  • 2
    msk msk
    smör
  • 2
    dl dl
    het mjölk
några timjankvistar
smör till stekning

Bryn lök och svamp i smör. Lägg fläsktärningarna i en gryta med lök och svamp. Tillsätt rödvin, buljongtärningar och timjan och koka upp. Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri. Bryn dem i smör, tillsätt i grytan och koka under lock ytterligare ca 15 min tills kycklingen är genomkokt. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Mos: Koka potatisen mjuk, mosa och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens.

Potatismosspöken: Spritsa mos i en liten form till ett toppigt spöke och använd gröna ärtor till ögon.

Småkryp: Använd oliver, cornichons och syltlök. Gör hål med en tandpetare och sätt dit ben och känselspröt av t ex rosmarin eller timjan.

Smördegslock: Skär ut önskad form ur kavlad smördeg och lägg över en liten form med kycklinggryta i. Pensla med ägg och grädda ca 10 min på 200-225 grader eller tills locket fått lite färg.