Annons:

Nötkött

Kryddsmör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé

Det här smöret med rökt oxmärg är gudomligt gott. Ett lent smör med tydlig smak av märg och en mild rökt ton.

Ingredienser

  • Smör med rökt märg:
  • 50
    gram gram
    oxmärg
  • 1
    krm krm
    salt
  • 2
    msk msk
    rökspån
  • 1
    tsk tsk
    vatten
  • 100
    gram gram
    smör
  • ½
    kruka krukor
    timjan
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, krossade
  • Potatissufflé
  • 8
    st st
    potatisar av mjölig sort
  • 2
    msk msk
    smör + till formen
  • 1
    dl dl
    grädde
  • 2
    st st
    äggulor
  • 2
    st st
    äggvitor
salt
svartpeppar
riven muskotnöt

Du behöver också:
en suffléform eller flera små

Oxmärg:

Krydda märgen med salt. Lägg rökspånen i en kastrull. Droppa på vatten. Sätt kastrullen på plattan på högsta värme. Lägg märgen i en finmaskig sil och sätt den över kastrullen när det börjar ryka om spånen. Täck med aluminiumfolie. Låt röka ca 2 min på plattan. Ta kastrullen åt sidan och låt stå under folie ca 10 min. Låt kallna.

Smör:

Bryn smöret tillsammans med timjan och vitlök. Slå det varma smöret över den rökta märgen i en skål. Vispa ihop smöret över isbad. Krydda med salt och svartpeppar.

Potatissufflé

Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och dela i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av väl och pressa eller mosa dem. Skilj äggulorna från vitorna. Blanda moset med smör, grädde och äggulor. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Smörj en suffléform eller flera små. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten med några stora tag. Häll smeten i formen, grädda i ugn i 30 minuter och servera genast.