Annons:

Grönsaker/Vegetariskt

Kroppkakor med Karl-Johansvamp, skum av Prästost, syltade morötter, rostade hasselnötter och rårörda lingon

Ingredienser

  • Kroppkakor:
  • 700
    gram gram
    mandelpotatis
  • 90
    gram gram
    potatismjöl
  • 3
    st st
    äggulor
  • 60
    gram gram
    brynt smör
  • 10
    gram gram
    salt
  • Svampfyllning:
  • 500
    gram gram
    Karl-Johansvamp
  • 2
    st st
    gula lökar
  • 100
    gram gram
    smör
  • Prästostskum:
  • 2 ½
    dl dl
    mjölk
  • ½
    dl dl
    ljust öl
  • 150
    gram gram
    24 månaders lagrad Prästost
  • Syltade morötter:
  • 4
    st st
    morötter
  • 2
    msk msk
    ättika
  • 1
    dl dl
    socker
  • 1 ½
    dl dl
    vatten
  • Rårörda lingon:
  • 100
    gram gram
    lingon
  • 45
    gram gram
    socker
  • Rostade krossade hasselnötter:
  • 120
    gram gram
    hasselnötter
salt

svartpeppar

Kroppkakor:

Skär svampen i småbitar. Hacka löken. Stek svampen i smöret och tillsätt löken när vätskan ångat av och fortsätt stek tills löken är mjuk och glansig. Smaka av med salt och peppar.

Skala och ångkoka mandelpotatisen. Pressa potatisen och blanda med smör, salt, äggulor och potatismjöl till en smidig deg. Smaka av och tillsätt ev lite mer salt. Plasta in degen och låt den svalna. Forma ca 15 st bollar av degen. Gör en fördjupning i mitten av varje degbit, lägg på 1 msk av svampfyllningen och forma degen till en boll. Ånga av bollarna i 15 minuter i 100 graders ugn eller sjud dem i saltat vatten tills de flyter upp. Låt svalna.

Vid servering: Stek kroppkakorna gyllenbruna, servera med det varma prästostskummet, syltad morot och rårörda lingon.

Prästostskum:

Riv osten grovt. Sjud mjölk och öl. Tillsätt ost och mixa med stavmixer till ett härligt skum. Smaka av.

Syltade morötter:

Skala och skär morötterna i ca 3 mm stora tärningar. Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt morötterna och tag kastrullen av värmen, låt svalna.

Rårörda lingon:

 

Rör lingon och socker tills sockret smält.

Rostade krossade hasselnötter:

Rosta i 150 grader ca 30 minuter. Krossa nötterna grovt.