Annons:

Dessert

Kräm på rosenblad, rosfärskost och finska pinnar

Katja Nyqvist, kock och sommelier på Jazzköket i Östersund bjuder på en somrig och blommig dessert.

Ingredienser

  • Finska pinnar
  • 50
    gram gram
    sötmandel
  • 5
    st st
    bittermandel
  • 4 ½
    dl dl
    vetemjöl
  • 1
    dl dl
    rossocker (1 burk fylld med rosblad och socker som har fått stå i ett par dagar)
  • 200
    gram gram
    smör
  • 1
    st st
    lime
  • 1
    st st
    äggvita
  • Kräm på rosenblad
  • 3
    st st
    citroner
  • 1 ½
    l l
    vatten
  • 1 ½
    kg kg
    socker
  • 30
    gram gram
    citronsyra
rossocker blandat med pärlsocker
hackad mandel

Finska pinnar:

Skålla, skala och mal mandeln. Hacka samman mjöl, socker, mandel och smör. Låt degen vila en stund på kall plats.

Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. Strö på rossocker, pärlsocker och hackad mandel. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper

Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Ugnstemp: 175°C, varmluft 175°C.

Kräm på rosenblad:

massor av rosblad, ca 20 hela blommor eller 4 handfulla nävar med blad

Koka upp vatten och socker, tillsätt citronsyra, skivade citroner och rosblad. Låt stå och dra i 2-3 dagar. Sila.

Kräm ca 6 portioner

6 dl rosenbladsaft

2 msk potatismjöl

1,5 msk rossocker

en nypa äkta vaniljpulver (malda stänger)

Mät upp 6 dl rossaft och blanda potatismjölet med 4 msk av saften. Koka upp saften med socker och vanilj. Häll ner potatismjölblandningen under vispning tills den är klar. Kyl av.

Rosfärskost:

Sjud 1 liter filmjölk på låg värme tills den har börjat separera sig. Rör om försiktigt hela tiden. Häll av massan i en sil och låt vasslen rinna av tills osten har önskad krämighet. Smaksätt med rossocker, lite citronzest och kyl av. Blanda om och hacka i några rosenblad.