Annons:

Fläskkött

Köttfärslimpa med chorizo och pico de gallo

Ingredienser

  • Köttfärslimpa:
  • 1
    kg kg
    malet griskött
  • 2
    st st
    ägg
  • 1
    dl dl
    chorizokryddblandning (se recept nedan)
  • ½
    dl dl
    brödsmulor
  • Pico de gallo:
  • 2
    st st
    tomater, urkärnad och hackad
  • ½
    st st
    rödlök, finhackad
  • ½
    st st
    jalapeno, finhackad
  • 1
    knippe knippen
    färsk koriander, hackad
  • 1
    st st
    citron, saften
  • Chorizokrydda:
  • 10
    gram gram
    grovt salt
  • 150
    ml ml
    vitvinvinäger
  • 24
    gram gram
    paprikapulver
  • 40
    gram gram
    chilipulver
  • 36
    gram gram
    krossad vitlök
  • 4
    gram gram
    oregano
  • 8
    gram gram
    grovmalen svartpeppar
  • 150
    ml ml
    vatten
  • 15 ½
    gram gram
    Achiote pasta från Anattofrön (finns i sydamerikanska butiker typ Hötorgshallen eller Hagsätra Livs i Hagsätra C)
salt och peppar

Köttfärslimpa:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser med färsen och forma till en limpa. Tillaga limpan ca 60 minuter beroende på storlek tills innertemperaturen är 70 grader. Enklast att se om limpan är färdig är att sticka
en nål i den och om ingen röd köttsaft kommer ut, då är den klar. Som en tumregel så är det ju alltid ”low and slow” som gäller dvs ju lägre temperatur desto bättre och saftigare blir den.

Pico de gallo:

Blanda alltihop och smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Låt stå och dra i kylskåpet en till två timmar innan du serverar .

Montering:

När köttfärslimpan är klar så skär den i lagom stora skivor och lägg på fat. Strö över generöst med pico de gallo. Ät och njut!