Annons:

Tapas

Köttbullar kokade i tomatsås med mandel och potatis

Köttbullar eller så kallade Albondigas, är en klassiker i det spanska tapasköket.

Ingredienser

  • Tomatsås
  • 1
    dl dl
    olivolja
  • 1
    st st
    gul lök, fint hackad
  • 4
    st st
    vitlöksklyftor, fint hackade
  • 4
    st st
    kvistar oregano, hackade
  • 1
    st st
    lagerblad
  • 2
    st st
    peperoncino, krossad
  • 2
    tsk tsk
    paprikapulver
  • 1
    tsk tsk
    socker
  • 1
    tsk tsk
    rödvinsvinäger
  • 600
    gram gram
    krossade tomater
  • 2 ½
    dl dl
    vatten
  • 2
    dl dl
    skalad mandel, hackad
  • 600
    gram gram
    potatis, skalad och i kuber
  • Köttbullar
  • 400
    gram gram
    blandfärs
  • ½
    dl dl
    ströbröd
  • 1 ½
    dl dl
    vatten
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta, riven
  • ½
    st st
    citron, rivet skal
  • ½
    st st
    gul lök, fint hackad
  • 1
    knippe knippen
    persilja, fint hackad
  • 1
    st st
    ägg
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • 1
    nypa nypor
    svartpeppar

Börja med tomatsåsen genom att hacka gul lök och vitlök fint. Fortsätt med att hacka mandeln och krossa peperoncinon. Stek allt i rikligt med olivolja tillsammans med paprikakrydda. När de fräst ihop fortsätt med krossade tomater, lagerblad, vinäger och socker. Späd med vatten och låt koka ihop. Skala och skär små kuber av potatisen och låt den koka i såsen.

Medan såsen kokar är det dags för köttbullarna. Blanda ströbröd med vatten och låt det svälla. Tillsätt fint hackad gul lök, riven vitlök, fint hackad persilja och citronskal. Tillsätt ett ägg och avslutningsvis blandfärsen samt salt och peppar. Blanda ihop och rulla små köttbullar som går direkt ner i såsen. Låt koka i ca 20 minuter och dela en köttbulle för se att den är färdiglagad innan servering.