Annons:

Asiatisk Asiatiskt Brunch Fågel Kryddstarkt Småplock

Konstigt smaksatt kyckling eller Bangbang Ji

Bangbang kyckling är en kall rätt från Sichuan, Kina.

Ingredienser

  • Sås
  • 5
    msk msk
    sesampasta
  • 3
    msk msk
    rostad (tosted) sesamolja
  • 3
    msk msk
    ljus soja
  • 3
    msk msk
    chinkiang vinäger
  • 2
    msk msk
    råsocker
  • 2
    tsk tsk
    sichuanpeppar (mald)
  • 1
    msk msk
    chiliolja
  • 1
    st st
    torkad chili (mortlad)
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • Kyckling
  • 2
    st st
    kyckling lår
  • 2
    msk msk
    ingefära
  • 1
    st st
    gul lök
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor
  • 1
    st st
    torkad chili
  • 2
    msk msk
    chiliolja
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • Tillbehör
  • ½
    st st
    Gurka (skuren i stavar)
  • 4
    st st
    salladslök (den vita delen, fint skivade)
  • 4
    msk msk
    chiliolja
  • 4
    tsk tsk
    sesamfrön (rostade)
  • 200
    gram gram
    risnudlar (kalla)
Detta är lagom för fyra personer som en förrätt eller som en av flera rätter att dela på. Använd inte tahini utan kinesisk sesampasta, den kinesiska har en betydligt mer rostad ton av sesamfrön.

Bangbang Ji

Jag brukar börja med kycklingen, då den ska svalna går den att göra i förväg. Kycklingen ska kokas, det tar cirka 20-25 minuter beroende på storleken av kycklinglåren. Du kan antingen sticka i dem för att se om det kommer ut klar vätska eller använda en termometer, innertemperaturen ska gå upp till 70 grader).

Se till att vattnet täcker kycklingbenen, koka upp tillsammans med löken, vitlöken, den torkade chilin och ingefäran samt. Vänta med chilioljan. Spara buljongen, den är utmärkt till annan mat. jag brukar kyla ned kycklingen så de inte fortsätter att efterkoka. När de svalnat är det dags för bang bang. Traditionellt slår kineserna sönder köttet med träpinne, därav namnet. Jag brukar dra sönder det istället, tänk pulled pork. Häll på 1-2 msk chiliolja över kycklingen, så den tar smak, får hetta och inte torkar ut.

Såsen

Medan kycklingen kokar rör jag ihop såsen. Rör ihop sojan, vinägern, sesamoljan, chilioljan, chilin, sockret och sichuanpepparn. Se till att sockret blir helt upplöst i vätskan. När detta löst upp sig tillsätt sesampastan under vispning. Såsen ska bli slät och fin, om den blir gryning, tillsätt lite kallt vatten (detsamma om den oljan senare separerar sig från sesampastan) och vispa till den igen.

Koka nudlarna. När de är klara låt dem ligga i kallt vatten.

Tillbehör

Rosta sesamfröna. Skär upp gurkan i tunna fina stavar och skär salladslöken fint. Häll av vattnet från nudlarna.

Lägg nudlarna i botten på en skål, placera gurka och lök ovanpå nudlarna, tag en näve kyckling, häll på rikligt med sås, sesamfrön och chiliolja, rör runt smaka av och njut.