Annons:

Fisk Grönsaker/Vegetariskt Soppa

Kolja med smak av hav, tomat och pocherat ägg

En fiskrätt från distriktet Tejo i Portugal som jag försökt återskapa så likt originalet som möjligt fast med en egen touch.

Ingredienser

1 surdegsbaguette i 3 mm tunna skivor
Finhackad färsk koriander till servering
Torkade alger blötlagda i vatten till servering
Olivolja till servering

En fantastiskt god rätt vi blev serverade i Portugal med mycket rena naturliga smaker från råvarorna. Här har jag försökt återskapa rätten fast med min egen touch.

Börja med att skiva baguetten tunnt och rosta skivorna lite lätt i en torr stekpanna eller i ugnen tills de fått en lätt gyllenbrun yta.

Vispa ihop en saltlag av 1 liter kallt vatten och 1 dl salt. När saltet löst sig lägger  du i fisken och låter den ligga helt täckt av lag i ca 15 min. Låt sedan fisken rinna av på hushållspapper.

Hetta upp olivolja i en kastrull och lägg i lagerblad , malen koriander och grovt hackad lök. Mjukstek löken och slå sedan på vin, de grovt hackade tomaterna, vatten och svartpeppar. Låt koka på medelvärme utan lock i ca 20-30 minuter.  Dra sedan av plattan och tillsätt salt och socker. Rör om ordentligt och sätt på ett lock fram till servering.

Pochera äggen enligt instruktionen i länken.

Stek fisken lätt i smör så att den får en brynt yta. När den precis börjar skiva sig är den klar. Lyft upp fisken från stekpannan på ett fat och gör i ordning för servering.

Fördela några skivor av det rostade brödet i en djup tallrik. Iressa skivorna med lite olivolja. Häll på en stor skopa av tomatsåsen och strössla över lite färsk koriander.

Lägg på en bit fisk och ett pocherat ägg. toppa med de blötlagda algerna.