Annons:

Grillat Grönsaker/Vegetariskt Tillbehör

Kolbakad pumpa i risotto eller med vinägrett

Luqaz Ottosson kökschef Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland bjuder på underbara vegetariska rätter.

Ingredienser

  • Kolbakad pumpa*
  • Risotto med kolbakad pumpa
  • 1
    l l
    buljong (kyckling eller grönsak tycker jag passar bäst)
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • 1
    st st
    klick smör
  • 1
    st st
    stor gul lök, skalad och finhackad
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 400
    gram gram
    risottoris
  • 3
    dl dl
    torrt vitt vin
  • 1
    st st
    efter smak havssalt och nymald svartpeppar
  • 75
    gram gram
    smör
  • 1
    st st
    kolbakad butternutpumpa
  • 2 ½
    dl dl
    färskriven parmesan
  • Vinägrett
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta, skalad och riven
  • 1
    st st
    citron (zest och saft)
  • 1
    st st
    riven chilli
  • 1
    dl dl
    brynt smör
  • 1
    st st
    efter smak salt

*Kolbakad pumpa

Jag har bakat pumpa direkt på glöden. Allt du behöver är en bra glöd och en god matpumpa (jag använder oftast butternutpumpa). Lägg pumpan i glöden och låt den ligga där ca 1 timme, det är bra om man hinner vända den en gång. Bli inte avskräckt om pumpan blir helt kolsvart, det tjocka skalet skyddar pumpan från att brännas. Jag öppnar sedan upp pumpan och gröper ur den med en sked. Det blir en väldigt god och lite rökig smak på pumpaköttet. Hur du sedan vill använda pumpan är det bara fantasin som sätter gränser för!

Själv brukar jag använda den till en god pumparissotto eller helt enkelt bara dressa upp den med en vinägrett och antingen servera den varm som ett tillbehör eller låta den kallna och använda i en sallad.

Risotto med kolbakad pumpa

Värm upp buljongen och ha den i en kastrull vid sidan av. Häll olivolja och smör i en kastrull, tillsätt lök, vitlök och den urgröpta pumpan. När grönsakerna har mjuknat tillsätter du riset och höjer värmen.
Efter någon minut börjar riset se genomskinligt ut. Tillsätt vinet och fortsätt att röra. När vinet har kokat in i riset så tillsätter du första sleven med buljong. Sänk värmen så att det sjuder. Fortsätt att gå i slevvis med buljong, rör och massera den krämiga stärkelsen ut ur riset och låt buljongen koka in innan du tillsätter nästa. Det tar ca 15 minuter. Smaka av så att riset är kokt.

Vinägrett

Vispa ihop alla ingredienser och smaka av med salt.