Annons:

Choklad Dessert

Kolapaj med hallonsorbet

Ingredienser

  • Deg:
  • 125
    gram gram
    smör
  • 1
    dl dl
    havregryn
  • 3
    dl dl
    vetemjöl
  • 2
    msk msk
    vatten
  • Kola:
  • 2
    dl dl
    grädde
  • 2
    dl dl
    ljus sirap
  • 2
    dl dl
    socker
  • 2
    tsk tsk
    vaniljsocker
  • 100
    gram gram
    smör

Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 18 bitar). Låt stå i kylen ca en halvtimme och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och smör i tärningar, låt kolasmeten svalna. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.) Garnera pajen med bär strax före servering, gärna med en kula hallonsorbet till.