”Knäckig” Rabarberkaka med rårörd vaniljkräm.
Ingredienser
Gör så här:
Vispa det rumsvarma smöret, ägg och strösocker till en fluffig smet i en bunke. Jag använder 3 ägg pga att mina dvärghöns värper något mindre ägg än ”vanliga” höns. Så köper ni ägg på ica använder ni 2 ägg.
Blanda sen mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och häll mjölblandningen över smörblandningen och vispa till en ganska hård smet.
Smörj och bröa en springform på 20-24 cm.
Häll ut smeten i mitten på formen och tryck den försiktigt med en sked eller liknande ut mot kanterna.
Skiva nu rabarbern tunnt. Ungefär som en enkrona i tjocklek ska dom vara. Sockra rabarberskivorna lite lätt.
Strö nu rabarberskivorna över smeten i formen men spara några centimeters kant runt om kakan som inte är beströdd med rabarber. Det ska bli som en liten hög med rabarber i mitten av kakan.
Grädda i ugnen på 175 grader i 60 minuter.
Låt svalna i formen innan servering. Servera som den är eller som jag gjorde med en Rårörd Vaniljkräm. Receptet på den hittar ni nedan.
3 dl hårt vispad vispgrädde 40% fett. (Vill man ha den mer som en vaniljsås så vispar man inte grädden så hårt.)
3 äggulor
1/2 dl socker
1,5 tsk ekologiskt vaniljpulver av bourbonvanilj eller skrapet från 1 stor vaniljstång
Gör så här:
Vispa grädden i en bunke.
Vispa samman äggulor socker och vanilj i en annan bunke.
Blanda grädden med äggblandningen och vispa tills det blandats ordentligt.
Inte så svårt och vansinnigt mycket godare än nån knasig vaniljsås från affären med konserveringsmedel, palmolja och konstgjord smak.

Fredrik Rosell