Annons:

Bakat Dessert

”Knäckig” Rabarberkaka med rårörd vaniljkräm.

Frasig rabarberkaka att servera med rårörd vaniljkräm eller glass

Ingredienser

Gör så här:

Vispa det rumsvarma smöret, ägg och strösocker till en fluffig smet i en bunke. Jag använder 3 ägg pga att mina dvärghöns värper något mindre ägg än ”vanliga” höns. Så köper ni ägg på ica använder ni 2 ägg.

IMG_5015IMG_5017

Blanda sen mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och häll mjölblandningen över smörblandningen och vispa till en ganska hård smet.

IMG_5018 IMG_5020 IMG_5023

Smörj och bröa en springform på 20-24 cm.

IMG_5025

Häll ut smeten i mitten på formen och tryck den försiktigt med en sked eller liknande ut mot kanterna.

IMG_5026IMG_5028

Skiva nu rabarbern tunnt. Ungefär som en enkrona i tjocklek ska dom vara. Sockra rabarberskivorna lite lätt.

IMG_4999IMG_5002IMG_5013

 

Strö nu rabarberskivorna över smeten i formen men spara några centimeters kant runt om kakan som inte är beströdd med rabarber. Det ska bli som en liten hög med rabarber i mitten av kakan.

IMG_5029

 

Grädda i ugnen på 175 grader i 60 minuter.

Låt svalna i formen innan servering. Servera som den är eller som jag gjorde med en Rårörd Vaniljkräm. Receptet på den hittar ni nedan.

IMG_5038IMG_5064

 

 

RÅRÖRD VANILJKRÄM

3 dl hårt vispad vispgrädde 40% fett. (Vill man ha den mer som en vaniljsås så vispar man inte grädden så hårt.)

3 äggulor

1/2 dl socker

1,5 tsk ekologiskt vaniljpulver av bourbonvanilj eller skrapet från 1 stor vaniljstång

Gör så här:

Vispa grädden i en bunke.

Vispa samman äggulor socker och vanilj i en annan bunke.

Blanda grädden med äggblandningen och vispa tills  det blandats ordentligt.

Inte så svårt och vansinnigt mycket godare än nån knasig vaniljsås från affären med konserveringsmedel, palmolja och konstgjord smak.