Annons:

Bakat Brunch Dessert

Karamelliserad morotskaka med gräddglass och granité

En härlig höstdessert med många texturer

Ingredienser

  • Karamelliserad morotskaka
  • 3
    st st
    ägg
  • 160
    gram gram
    ekologiskt rörsocker
  • 180
    gram gram
    vetemjöl
  • 1
    tsk tsk
    vaniljsocker
  • 2
    tsk tsk
    malen kanel
  • 2
    tsk tsk
    malen kardemumma
  • 1
    tsk tsk
    malen ingefära
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • 50
    gram gram
    brynt smör
  • 1
    dl dl
    solrosolja
  • 1
    msk msk
    ljus sirap
  • 4
    dl dl
    grovt riven morot
  • Gräddglass
  • 250
    gram gram
    mjölk
  • 250
    gram gram
    grädde
  • 120
    gram gram
    äggula
  • 60
    gram gram
    socker
  • Morotsgranité
  • 3
    st st
    morötter
  • 2
    dl dl
    vatten
  • 1
    dl dl
    socker
  • 2
    st st
    citroner
  • 1
    dl dl
    äppeljuice
  • 1
    tsk tsk
    färsk ingefära

Karamelliserad morotskaka

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd varsamt ner i äggsmeten med en slickepott. Tillsätt riven morot, brunt smör, solrosolja och sirapen, blanda till en jämn smet. Fördela smeten jämt i 6 stycken runda, värmetåliga silikonformar. Baka i ugnen på 170C varmluft i 15 minuter.

Vid service, värm en stekpanna. Gå i med en riklig klick smör, när smöret smält och tystnat, strössla då över 2 msk socker. Lägg i kakorna med den största ytan nedåt. Vänd kakorna när smöret brynts och de har fått en jämn fin knäckig yta. Stek ytterligare 1 minut och servera direkt.

Gräddglass

Vispa ihop mjölk, gula och socker i en kastrull. Värm smeten på låg värme under omrörning till en temperatur på 83 grader. Tillsätt grädden och rör om en sista ordentlig gång. Kör i glassmaskin till fast, fluffig konsistens. Förvara i frysen till service.

Morotsgranité

Pressa citronerna och spara juicen. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka upp socker och vatten i en lämplig kastrull. När sockret löst sig tillsätter du morötterna och kokar dem tills de blivit mjuka. Blanda morötterna och sockerlagen tillsammans med resterande ingredienser i en kannmixer, mixa till en helt jämn puré. Frys purén i en djup form. Vid service, skrapa granitén med hjälp av en gaffel. Servera direkt.