Annons:

Grönsaker/Vegetariskt Italienskt

Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple

Ingredienser

  • Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple:
  • 3
    dl dl
    risottoris t ex Saltå Carnaroli
  • 4
    msk msk
    olivolja
  • 2
    st st
    schalottenlökar, finhackade
  • 3
    dl dl
    vitt vin
  • 1
    l l
    grönsaksbuljong, varm (1 l vatten och 2 buljongtärningar)
  • 2
    msk msk
    smör
  • 2
    dl dl
    kantareller, i bitar och förvälld
  • 200
    gram gram
    jordärtskocka, skalad och tärnad
  • 1
    st st
    äpple, i tärningar
  • 1
    tsk tsk
    repad färsk timjan
  • 2
    msk msk
    finhackad persilja
  • ½
    tsk tsk
    rivet citronskal
  • 2
    dl dl
    riven Västerbottensost eller parmesanost
svartpeppar
salt

Värm en kastrull på medelstark värme. Bryn lök och ris i olivoljan 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Stek kantarellerna i smör och rör sedan ner dem i riset. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process bör ta 18-20 min. Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Råstek jordärtskockan i smör tills den fått lite färg och är mjuk, salta. Tillsätt äpple, jordärtskocka, örter, ost och citron till risotton. Smaka av med svartpeppar och om det behövs, salt. Rör om och servera omgående.