Annons:

Bakat

Kalljäst lantbröd med durum- och vetemjöl

Ingredienser

 • Lantbröd 2 bröd eller 4 baguetter
 • 7 ½
  dl dl
  kallt vatten
 • 10
  gram gram
  jäst
 • 20
  gram gram
  salt
 • 200
  gram gram
  durumvetemjöl
 • 1000
  gram gram
  vetemjöl
Dag 1:
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, durumvetemjöl och sist vetemjöl lite i taget. Just den här degen ska vara ganska fast i konsistensen. Bearbeta degen kraftigt med träslev eller knåda den ordentligt på bakbord tills den har blivit slät och smidig. Täck degen med lock eller plastfolie och låt stå över natten. Tänk på att inte ha för liten bunke eftersom degen jäser till nästan dubbel storlek.
Dag 2:
Mjöla bordet och häll ut degen. Degen behöver inte knådas igen. Man samlar bara ihop den, delar den i två delar och lägger den i mjölade korgar för att åter jäsa.
Gör ni baguetter så dela degen i 4 delar. Rulla ut dessa till avlånga längder och strö på lite durumvete. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper för att jäsa. Täck med handduk.
Sätt nu ugnen på 250 grader och placera en långpanna i botten av ugnen. Korgbröden ska jäsa till nästan dubbel storlek, det kan ta uppemot en timme. Baguetter jäser snabbare. De kan flyta ut lite på plåten, men stiger snabbt igen.
När korgbröden har jäst vänds de försiktigt ut på en bakpappersklädd plåt. Sätt in plåten i ugnen. Slå 1/2 dl vatten i långpannan och stäng ugnsluckan direkt. Sänk värmen till 200 grader, då får bröden en knaprig, krispig yta. De här bröden ska gräddas ganska hårt. Baguetterna i cirka 30 minuter, korgbröd 35 minuter. Låt svalna på galler.