Annons:

Fisk Tapas

Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd

Ingredienser

  • Dubbelgravad lax:
  • 1
    kg kg
    laxfilé, som varit fryst minst 3 dygn
  • 125
    ml ml
    socker
  • 1
    dl dl
    salt
  • 1
    knippe knippen
    dill
  • Rimningslag:
  • 1
    l l
    vatten
  • 1
    msk msk
    salt
  • Hovmästarfärskost:
  • 300
    gram gram
    naturell färskost
  • 2
    msk msk
    senap
  • 3
    msk msk
    skånsk senap
  • 1
    tsk tsk
    dijonsenap
  • 2
    msk msk
    socker
  • 2
    msk msk
    vinäger
  • ½
    dl dl
    hackad dill
Tillbehör:
vörtbröd
äpple
citron
dill

Dubbelgravad lax:
Gnid in laxen med socker och salt. Lägg på dill och lägg laxen i kylskåpet ett dygn.

Rimningslag:
Blanda vatten och salt i dubbla plastpåsar. Ta bort dillen och lägg laxen i påsen med rimningslagen och knyt till. Låt den ligga ytterligare ett dygn i kylskåp. Skiva laxen.

Hovmästarfärskost:
Blanda färskost, de olika senapssorterna, socker och vinäger. Tillsätt dill. Klicka ner osten i en spritspåse.

Montering:
Stansa ut rundlar ur bröden i den storlek du vill ha dem. Stansa också ut små rundlar. Smörstek de små rundlarna och låt rinna av på papper. Skiva äpplet och strimla, droppa över citron. Fördela de stora vörtrundlarna på ett stort fat, spritsa hovmästarfärskost över hela brödet och lägg på skivor av lax. Spritsa små toppar av färskosten på laxen, lägg på en smörstekt liten vörtrundel och garnera med äpple. En dillkvist på är också fint och gott.