Annons:

Brunch Buffémat Husmanskost jul Julmat

Julköttbullar

Julköttbullar

Ingredienser

  • Julköttbullar
  • 1
    kg kg
    blandfärs
  • 1 ½
    msk msk
    salt
  • 2
    msk msk
    ansjovisspad
  • 2
    msk msk
    senap, gärna grövre julsenap
  • 4
    st st
    kryddnejlikor, finkrossade
  • 4
    st st
    kryddpepparkorn
  • 1
    nypa nypor
    Några riv av muskot
  • 1
    nypa nypor
    vitpeppar
  • 2
    st st
    ägg
  • 1
    dl dl
    rivebröd uppblött
  • 1
    tsk tsk
    potatismjöl eller majsena
  • 3
    dl dl
    mjölk
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • 1
    st st
    Smör och olja att steka i

Julköttbullar 

Det finns historier och rykten om att restauranger kan stoppa vad som helst i köttfärssmet. Så är det inte. Karl-Heinz Krücken på Ulriksdals värdshus, är oöverträffad i konsten att servera köttbullar lagade från grunden, och dementerar bestämt att rester och inälvor inte har i en fin färs att göra.Köttbullar som varmrätt borde vara Sveriges nationalrätt. Att blanda fläsk i färsen är för många en välbevarad hemlighet, men en förutsättning för riktigt goda köttbullar.

01. Finhacka löken och stek på låg värme i smör. Stek minst i en halvtimme för att få fram den brynta smaken. Smaka av löken med lite salt och ställ åt sidan på ett fat för att svalna. Blötlägg rivebrödet i mjölk minst 15 minuter. Rör om ett par gånger.

02. Mortla kryddorna fint.

03.Blanda köttfärsen i en rymlig bunke tillsammans med salt, ansjovisspad och kryddor. Knäck i äggen, rör om tills smeten blivit jämn. Tillsätt rivebröd- och mjölkblandningen i två omgångar så att det blandas in ordenligt.
Pudra över stärkelsen, potatismjöl eller majsena. Vänd i löken sist.

04. Den stora hemligheten är att inte arbeta färsen för mycket. Mindre satser färs, upp till två kilo, är bäst att göra för hand och inte i en matberedare. Gör ett stekprov för att säkerställa kvaliteten. 

05. Rulla köttbullar till önskad storlek. Hetta upp stekpannan med mycket smör som brynts. 

06. Lägg köttbullarna i stekpannan och låt dem steka en stund innan de vänds. Se till att de inte bränns vid. Sänk temperaturen och klicka i smör om det behövs. 

07. Vänd köttbullarna varsamt två gånger och låt dem stekas runt om. Saka om pannan och lägg dem i durkslag så att fettet får rinna av. 

Klara att njuta!