Annons:

Bakat jul Julmat Vegan

Juligt lantbröd med rosmarin & nejlika

Passar lika bra till ostbordet på julafton som till frukosten i mellandagarna.

Ingredienser

En sats bröd kan bli:
2st limpor, 4 st baguetter, eller 16-20 frallor

Börja med att ”väcka” kryddorna.
Detta gör du genom att torrosta rosmarin och nejlika i en het panna tills de doftar ordentligt (30-60sekunder). Häll över kryddblandningen i en skål och ställ åt sidan.
Smula ner jäst i en rymlig bunke tillsammans med det 37C° varma vattnet och rör tills jästen har löst upp sig.
Vänd ner allt lantbrödsmjöl och börja arbeta degen med en slev. Pyttsa i vetemjöl lite i taget tills degen blivit fast. Häll i olja, salt och kryddblandningen. Fortsätt arbeta degen med slev eller för hand och tillsätt vetemjölet pö om pö tills du fått en fin och slät deg. Knåda degen några minuter på mjölat underlag.
Lägg tillbaka degen i bunken, täck över med en köksduk och låt jäsa i 60 min.

När brödet jäst klart dela upp det i önskat antal bröd, forma och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite vatten och strö över pumpakäror för det lilla extra strax innan gräddning.

Temperatur & tid för brödet: 200C°
Limpor: 50-60 min i nedre delen av ugnen
Baguette: 30-40 min i nedre delen av ugnen
Frallor: 15-20 min i mitten av ugnen