Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Risgrynsgröt

Recept av Magnus Reuterdahl

Julgröt/Risgrynsgröt

Risgrynsgröt, klassiskt recept

Ingredienser

  • Julgröt/Risgrynsgröt
    • 5 dlGrötris (rundkornigt)
    • 100 gramosaltat smör
    • 2 tsksalt
    • 1 ¾ lgammaldags mjölk (eller standardmjölk)
    • 2 stkanelstänger
    • 4 msksocker
  • Istället för grötris kan du använda risottoris, vilket gör det ännu lite godare enligt mig. Jag brukar också byta ut tre dl mjölk mot vispgrädde vilket ger ytterligare fyllighet.

    Om du använder salt smör kan du minska saltet med en ½ tsk. Jag brukar också börja med 4 msk socker och tillföra mer i slutet om det behövs. Olika ris kan ge lite olika sötma.

Risgrynsgröt är en enkel rätt att göra och det blir mycket godare än de förkokta som finns i allehanda butiker. Tillagningstiden är omkring en timma.

Tillagning

Börja med att sätta på ugnen på 100 grader.

Koka upp grötriset, smöret, saltet, sockret (ca 4 msk) och kanelstängerna tillsammans med riset i en kastrull som du kan ha i ugnen. Låt det sjuda under omrörning på svag värme i några minuter under omrörning. Riset ska bli lite genomskinligt och sockret ska ha smält.

Häll på mjölken och låt koka upp igen, var försiktig så det inte bränner fast i botten. Placera sedan grytan med lock i ugnen i cirka en dryg timma. Rör om cirka var 10 minut och håll koll på den bara småputtrar och dess konsistens. Om den blir för tjock tillsätt lite extra mjölk eller vatten. När riset har fått en bra konsistens är det dags att smaka av, tillsätt vid behov mer socker och/eller salt.

Servering

Tillsätt om du vill mandlar, sedan är det bara att servera och rimma!