Annons:

Asiatiskt

Jerkmarinerad fläsksida med majskräm

Jerkmarinerad fläsksida med majskräm, friterad saltbakad sötpotatis, mangosalsa och piemontos padrones.

Ingredienser

  • Fläsksidan
  • 1 ½
    kg kg
    Fläsksida
  • 1
    dl dl
    Salt
  • 1
    dl dl
    Socker
  • Jerkkrydda
  • ½
    dl dl
    Olja
  • 2
    msk msk
    Kinesisk soya
  • ½
    dl dl
    Mörk sirap eller Cane sirap
  • 4
    nypa nypor
    Salvia, torkad
  • 3
    msk msk
    Kanel
  • 15
    msk msk
    Muscovadosocker
  • 4
    msk msk
    Piemento, rökt paprikapulver
  • 4
    st st
    Vitlöksklyftor
  • 1
    st st
    Lime, saften och skal ifrån
  • ½
    krm krm
    Muskot, riven
  • Saltbakad sötpotatis
  • 3
    st st
    Sötpotatis, medelstora
  • 5
    dl dl
    Grovt salt, så det täcker potatisarna, cirka
  • 4
    dl dl
    Frityrolja, cirka
  • Majskräm
  • 2
    dl dl
    Majs från burk
  • 1
    dl dl
    Grädde
  • Piementos de Padron
  • 250
    gram gram
    Piementos de padron
  • Chilihet fruktsalsa
  • 1
    st st
    Limefrukt, saft och skal
  • 4
    msk msk
    Vitvinsvinäger
  • 6
    msk msk
    Olivolja
  • 150
    gram gram
    Mango i bitar
  • ½
    st st
    Gurka, skalad och i bitar
  • 1
    st st
    Avocado, skalad och i bitar
  • ½
    st st
    Ananasringar, eller färsk ananas, i bitar
  • 2
    st st
    Röd chilifrukt, finhackat

Börja med köttet, blanda socker och salt och rubba in köttet och låt det stå i kylen över natten. På morgonen torkar du bort överskottet av salt/socker blandningen och häller bort vätskan som bildats i formen. Nu är det dags att marinera med jerkkryddorna.

Om du inte vill göra din kryddblandning själv så finns en färdig jerkkrydda i butikerna. Annars slänger du ner alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ned köttet där och låt det ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det räcker med en timme eller två också. När köttet är färdigmarinerat skall det gå i ugnen på 175 grader tills det har en innertemperatur på 62 grader. Tag då ut köttet och ställ det åt sidan medan du fiffar med resten.

Samtidigt som köttet ställer du in sötpotatisen. Lägg 3 stycken sötpotatisar i en ugnsform och häll på grovsalt tills det täcker potatisarna helt. Nu skall även sötpotatisen ut ur ugnen, knäck salttäcket och borsta bort resterna. Riv nu potatisarna i mindre bitar, men var noga med att alla små bitar har lite skal på sig. Det är där den salta goda smaken sitter. Lägg potatisbitarna åt sidan ett tag.

Värm oljan till 180 grader och lägg i sötpotatisbitarna, fritera dem i oljan tills de har blivit lite gyllenbruna på kanterna. Ta upp dem, lägg dem på en handuk eller ett papper för att torka.

Nu till majskrämen: häll ner ingredienserna i en kastrull och koka upp tills vätskan kokat bort till hälften. Tag av kastrullen från värmen och sila av grädden, men OBS! spar den! Mixa majsen till en slät kräm, späd med grädden tills du har en lagom tjock kräm. Den skall vara som majonnäs i konsistensen ungefär. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitvinsvinäger och ställ åt sidan.

Fräs sedan piementon i lite olja i en galet varm stekpanna, tills de blivit bubbliga och svarta i skinnet. Ställ åt sidan.

Fruktsalsan kan du egentligen göra samtidigt som du marinerar köttet, för ju längre den får stå desto godare blir den. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt peppar och låt sedan stå tills du är reda till att lägga upp.

Smaklig spis!