Annons:

Fläskkött Nötkött

Italienska köttbollar ala Lady o lufsen.

Italienska köttbollar ala Lady o lufsen.

Ingredienser

  • Italiensksa köttbollar ala Lady o Lufsen
  • 800
    gram gram
    Kalvfärs (eller blandfärs)
  • 1 ½
    dl dl
    Ströbröd (eller vitt torrt bröd)
  • 1
    st st
    Gul lök, stor och riven
  • 2
    st st
    Vitlöksklyftor
  • 1 ½
    tsk tsk
    Salt
  • 2
    msk msk
    Kalvfond
  • 1
    st st
    Ägg
  • 3
    dl dl
    Mjölk eller grädde
  • 2
    dl dl
    Parmesanost, fint riven
  • 1
    st st
    Citron, skalet utav
  • Tomatsås
  • 700
    gram gram
    Tomater, färska eller hela på burk
  • 2
    st st
    Gul lök, hackade
  • 3
    st st
    Vitlöksklyftor
  • 4
    msk msk
    Tomatpuré
  • 2
    msk msk
    Olivolja
  • 1
    st st
    Lagerblad
  • 2
    msk msk
    Tomatketchup
  • 1
    msk msk
    Balsamvinäger
  • 1
    nypa nypor
    Oregano, torkad
Smaksätt med salt, nymald svartpeppar. Servera med nykokt spagetti, massor av riven parmesanost och en näve finhackad persilja.

Så här gör du tomatsåsen. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända. Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Om det inte är säsong för färska tomater använd hellre hela burktomater. Häll ner alla ingredienser förutom oreganon i kastrullen. Låt såsen småputtra i 1 timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

För att göra köttbollarna gör du så här. Börja med att blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda sedan ner färsen, parmesan samt citronskal och arbeta smeten ganska raskt (för länge ger sega bollar). Rulla ut 50 stora köttbullar och stek dem i ugnen i 225° på bakplåtspapper i 10-12 minuter. Lägg ner köttbollarna i tomatsåsen, låt dem bli varma och servera sedan med nykokt spagetti och färsk parmesanost. Garnera med finhackad persilja.

Smaklig spis!