Annons:

Brunch Buffémat Fisk Husman Husmanskost Midsommar Småplock Tillbehör

Inlagd sill

Klassisk inlagd sill

Ingredienser

  • Inlagd sill
  • 1
    burk burkar
    (hink) saltsillfiléer
  • 1
    burk burkar
    vatten
  • 123-lag
  • 1
    dl dl
    ättika 12%
  • 2
    dl dl
    strösocker
  • 3
    dl dl
    vatten
  • 5
    st st
    kryddpepparkorn
  • 2
    st st
    lagerblad
  • 1
    st st
    gul lök

Dag 1:

Sill:

Lyft upp sillen ur hinken, lägg den sedan i kallt vatten ca 1 timme. Byt sedan vatten och låt stå i kylen över natten.

Lag:

Lägg allt utom ättika till lagen i en kastrull, ge ett uppkok under omrörning så att inte sockret bränns i botten. Dra åt sidan och rör i ättikan. Lägg på ett lock och låt svalna.

Dag 2:

Lag:

Sila ättikslagen.

Sill:

Smaka av sältan på sillen genom att provsmaka en liten bit sill rå som den är. Är sillen för salt så behöver den vattnas ur ytterligare några timmar. Skulle det mot förmodan vara åt andra hållet, att sillen blivit allt för urlakad så går det bra att tillsätta lite salt senare i ättikslagen. Smaken ska vara något saltare än färdiginlagd sill.

Skär upp sillen vackert, raka fina snitt. Lägg sedan sillbitarna i den silade lagen minst ett dygn.