Annons:

Fisk

Inkokt strömming – rullströmming

En riktig gammal klassiker är inkokt rullströmming.

Ingredienser

  • Inkokt strömming – rullströmming
  • 600
    gram gram
    små filéer av strömming (ca 30 st)
  • Lag
  • 4
    dl dl
    vatten
  • 7 ½
    cl cl
    ättiksprit (12%)
  • 1
    dl dl
    socker
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • 10
    st st
    vitpepparkorn
  • 10
    st st
    kryddpepparkorn
  • 2
    st st
    lagerblad
  • 1
    knippe knippen
    dill

Strömming har traditionellt varit beteckningen på sill fångad norr om Kalmar. Enligt WWF så är fisken grönlistad om den är MSC-certifierad, KRAV-certifierad, fångad i Östersjön, nordöstra Atlanten eller nordvästra Atlanten
Sill anses vara som bäst under och efter leken som pågår som intensivast när vattnet är mellan 8 och 12 grader på våren och hösten.

Skölj strömmingen och låt rinna av. Dra av ryggfenan och rulla ihop med skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i ett lager i en vid kastrull. Koka ihop en lag av resterande ingredienser. Häll den kokande lagen över strömmingarna så att den precis täcker. För mycket lag gör att rullarna flyter upp. Sätt kastrullen på den heta plattan och sjud i ca 10 minuter. Låt svalna och förvara svalt. Servera kall med nykokt potatis, dillmajonnäs eller remouladsås samt en sallad.