Cocktail – Hot Buttered Rum
Ingredienser
- SMET (räcker till ca 30 drinkar)
-
3dlvaniljglass av bästa kvalitet (eller gör egen om du är riktigt ambitiös)
-
150gramosaltat smör
-
150gramrårörsocker
-
150gramflorsocker
-
1mskfärskriven muskot
-
1mskkanel
-
1mskvaniljsocker (beror lite på vilken rom och glass du använder och hur mycket du gillar vanilj, prova dig fram)
- Hot Buttered Rum 1 glas
-
2tsksmet* (rejäla skedar)
-
3clmörk rom eller bourbon
-
6clhett vatten
-
2msklätt vispad grädde
SMET (räcker till ca 30 drinkar)
Låt alla ingredienser nå rumstemperatur, lägg dem i en bunke och blanda ihop med en elvisp. Om någon ingrediens är för kall kommer smöret att klumpa sig vilket ser oaptitligt ut. Smeten kan fortfarande räddas om du försiktigt värmer den lite och vispar igen.
Jag brukar göra den här till mitt årliga adventsfika och har den då liggande i kylskåpet för snabb åtkomst. Blir det något kvar fryser jag in det i isbitsformar så går det lätt att komma åt dem senare; de tinar på någon minut om de får ligga framme.
Angående rom: Till mitt adventsfika med många gäster använder jag El Dorados Dark Rum, en trevlig och billig rom. Ska jag njuta själv eller med någon enstaka gäst tar jag El Dorados 15-åriga. Fantastiskt. Använd din favoritrom, blir bäst så. Eller bourbon om du känner dig äventyrlig.
DRINKEN
Förvärm valfritt dryckesdon så inte drinken kallnar för snabbt, extra viktigt om du använder glas. Lägg smeten i valda (tomma) dryckesdon och tillsätt romen. Rör runt tills de blandat sig bra, tillsätt vattnet och blanda runt en sista gång. Häll den lätt vispade grädden över drinken så den bildar ett lock. Grädden ska vara tunn och ligga som ett sista skikt av drinken, inte flyta som ett isberg. Avsluta med att riva lite muskot över grädden. Servera med pepparkaka och ett leende.