Annons:

Asiatisk Asiatiskt Fisk Grönsaker/Vegetariskt Grytor/långkok Skaldjur Soppa

Hemmagjord räkfond

En räkfond är perfekt att använda i soppor, såser eller fisk. och skaldjursgrytor.

Ingredienser

  • Räkfond (Skaldjursfond)
  • 1
    l l
    räkskal (utav ca 1 kg räkor)
  • 1
    st st
    gul lök (grovhackad)
  • 1
    st st
    morot (stor)
  • 1
    stjälkar stjälkar
    stjälkselleri
  • 4
    klyfta klyftor
    vitlök
  • 100
    gram gram
    fänkål
  • 3
    msk msk
    tomatpuré
  • ½
    tsk tsk
    chili flakes eller torkad chili
  • 2
    st st
    lagerblad (torkade)
  • 1
    msk msk
    dill (färsk eller fryst)
  • 1
    msk msk
    bladpersilja (färsk eller fryst)
  • 6
    st st
    svartpepparkorn (hela)
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    msk msk
    smör
  • 2
    dl dl
    vitt vin
  • 8
    dl dl
    Vatten
Detta ger ca 0,5-0,6 dl färdig fond. Du kan också använda andra skaldjursskal i denna fond, t ex kräftor, krabba eller hummer.

En räkfond är perfekt att använda i soppor, fisk- och skaldjursgrytor, såser eller i en skaldjursrisotto. Den är också perfekt i många asiatiska rätter. Det är enkelt att göra och går ganska fort. Fonden kommer ge dina rätter extra finess och djupare smak. Med andra ord släng aldrig räkskalen. Om du inte hinner göra fonden samma dag som du skalat räkorna så kan du lägga den i en påse och frysa in dem. Det går också utmärkt att också använda skal från krabba, kräftor eller hummer.

Så här gör du räkfond

  • Strö ut räkskalen tillsammans med hackad morot och tomatpurén.  Ställ in dem i ugnen (200º C) i ca 10 minuter och rosta av dem.
  • Hacka grönsakerna, löken och rotfrukterna. Bryn dem i smör på medelhög temperatur i några minuter tillsammans med svartpepparn och chili flakes.
  • Tillsätt därefter de rostade räkskalen och morötterna. Tryck sönder dem lite i pannan för att få ut smakerna. Låt fräsa i 3-5 minuter under omrörning.
  • Lägg i örterna, rör om ett par varv.
  • Häll på vinet låt koka upp.
  • Fyll på med vatten så att det täcker allt, låt koka upp. Det ska sedan få sjuda i 20-30 minuter under lock. Skumma av vid behov efter ca 5 minuter. Skummet kan dels ge en viss grumlighet i fonden och ge en beska i smaken.
  • Ställ fonden åt sidan och låt den svalna en stund, allt för att få ytterligare lite extra koncentration.
  • Sila därefter fonden i en fin sil och pressa lätt med en sked för att få med smakerna. Kontroller hur mycket som är kvar och smaka av fonden. Smaka av, tillsätt lite salt vid behov. Om du vill reducerade den ytterligare för att få mer koncentration så är det bara att låta den sjuda en stund. Den är klar när du tycker att smaken har en fin balans. Totalt bör du ha ca 0,5-0,6 dl fond när det är klart.

Använd räkfonden direkt eller ställ den i kylskåpet (den håller någon vecka eller så). Det går också utmärkt att frysa in den då den svalnat.