Annons:

Fågel

Helstekt kalkonbröstfilé med rotfruktspytt och tzatziki

Ingredienser

  • Kalkonbröstfilé:
  • 700
    gram gram
    Kalkonbröstfilé:
  • Rotfruktspytt:
  • 800
    gram gram
    blandade rotfrukter, i tärningar
  • 1
    st st
    purjolök, strimlad
  • Tzatziki:
  • 5
    dl dl
    tjock naturell yoghurt
  • 1
    st st
    gurka, grovt riven
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, pressade
Kalkonbröstfilé:
timjan eller rosmarin
salt
peppar
smör eller olja

Rotfruktspytt:
smör eller olja
salt
peppar

Tzatziki:
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Stek rotfrukstärningarna i olja, krydda med salt och peppar. Krydda kalkonbröstet med salt, peppar och timjan. Bryn kalkonen i smör i en stekpanna. Ställ in stekpannan i ugnen (bara om handtaget klarar ugnsvärme) eller lägg köttet i en ugnsfast form. Ugnsstek tills innertemperaturen är 65 grader. Gör under tiden tzatzikin. Riv gurkan grovt och lägg den i ett durkslag. Strö över lite salt och rör om. Låt rinna av. Blanda yoghurt med pressad vitlök. Krama ur gurkan med handen och lägg gurkan i yoghurten. Smaka av med salt. Tillsätt den strimlade purjolöken till pytten och stek några minuter. Skiva kalkonbröstet. Servera pytten med skivat kalkonbröst och tzatziki.