Annons:

Helgrillad vårkyckling, rostad vitlökssky o dragongrädde.

Helgrillad vårkyckling med rostad vitlökssky och dragongrädde servera med rostade primörer.

Ingredienser

Du behöver även, smör, olja, salt och peppar.

Börja med dragongrädden, blanda grädde, mjölk och dragon i en kastrull, koka ihop till hälften och smaka av med salt. Låt stå till precis innan servering, då du skummar upp såsen rejält med en mixer stav.

Sedan hoppar vi vidare till kycklingen, sätt ugnen på 200 grader, smörj in kycklingen i smör och olja, och salt och peppar. Lägg den och vitlöken samt den gula löken på ett ugnsfast fat och kör in den i cirka 40-60 minuter. Om du vill vara helt säker på att din kyckling är klar, så sticker du den i låret, om saften som rinner ut är klar och inte grumlig är din kyckling färdigstekt. Och då ställer du den åt sidan eventuellt under lite folie så håller den sig ljummen medan du fixar resten av måltiden.

Dela vitlöken över magen och gör lika dant med den gula löken. Lägg dem på samma ugnsfasta fat, där du har din kyckling och låt lökarna gå i ugnen tillsammans med den. När löken är färdigstekt – det kan ta cirka 30 minuter –  är det dags att göra denna sås. Lyft bort löken ur fatet skala bort de torra skalen och mixa lökköttet till en slät smet ställ åt sidan.

När kycklingen är klar, lyfter du upp den och vispar ur ugnsfatet med 0,5 liter vatten. Nu har du alla ingredienser till den här såsen så nu är det bara att sätta fart. Smält 2 msk strösocker i en kastrull, häll på vin och fonden/vattnet från ugnsfatet. Det fräser lite granna så akta tassarna! Vispa nu så att sockret löser sig och häll ner de mixade rostade lökarna. Smaka av med salt, svartpeppar och precis innan servering monterar du ner smöret.

Under tiden du väntar på att kycklingen skall bli klar så fixar du primörerna. Ta de primörer du hittar men tillexempel:

4 stycken vita sparrisar, delade på längden

ett knippe sticklök

4 stycken späda majorovor

8 små nypotatisar i halvor

Skala primörerna försiktigt, dela den vita sparrisen om den är tjock. Grilla sparrisen och sticklöken i en grillpanna eller grill så den får snygga ränder. Koka majrova och potatis i väl saltat vatten. De skall vara mjuka men ha tuggmotstånd kvar. Prova fastheten med en sticka.

När primörerna är perfekt tillagade så är det dags att lägga upp härligheten. Dela upp primörerna på tallrikarna, dela upp kycklingen och lägg den överst, häll den rostade vitlöksskyn över och allra sist små kluttar av den skummade dragongrädden. Dekorera gärna med något fräscht och grönt.

Smaklig spis och trevlig fredag!