Annons:

lamm

Hel friterad lök med lammfilé, rödvinssås och smutsiga potatisar

Ingredienser

  • Lök:
  • 4
    st st
    gula lökar
  • Zucchini:
  • 12
    st st
    skivor zucchini
  • Frityrsmet:
  • 150
    gram gram
    vetemjöl
  • 5
    msk msk
    maizena
  • 1 ½
    tsk tsk
    bakpulver
  • 23
    cl cl
    vatten
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • 2
    msk msk
    olja
  • Rödvinssås:
  • ½
    st st
    gul lök, finhackad
  • 1
    msk msk
    smör
  • 1 ½
    msk msk
    socker
  • 2
    dl dl
    vatten
  • 2
    msk msk
    kalvfond eller 2 buljongtärningar
  • 2
    dl dl
    rött vin
  • 1
    msk msk
    soja
  • Smutsig potatis:
  • 32
    st st
    små potatisar, gärna sparris- eller färskpotatis
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • ½
    dl dl
    vitt vin
  • 1 ½
    msk msk
    timjan, hackad
  • 2
    msk msk
    tapenade
  • Tapenade:
  • 1 ½
    dl dl
    urkärnade svarta oliver, gärna Calamata
  • 4
    st st
    sardeller
  • 1
    msk msk
    kapris
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, grovhackade
  • 1
    st st
    citron, saften
  • 5
    msk msk
    olivolja
  • 2
    msk msk
    färsk basilika, hackad
  • Lammfilé:
  • 600
    gram gram
    lammfilé
svartpeppar
salt
socker
olja

Lök:

Skala löken och skär djupa snitt i löken, utan att skära igenom. Lägg lökarna i kallt vatten och ställ i kylskåpet två dygn. Låt lökarna rinna av.

Frityrsmet:

Sikta ner mjölet, majsenan och bakpulvret i en bunke. Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera. Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder dem i smeten. Löken friteras i max 160 grader tills löken är ljust brun och frasig medan zucchinin blir krispig och fin på 190 grader.

Rödvinssås:

Fräs löken i smöret. Tillsätt socker och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd på med vatten, vin, fond och soja. Koka ihop ca 10 min. Sila ev. såsen och servera.

Tapenade:

Hacka oliverna grovt. Lägg dem med de övriga ingredienserna i en matberedare och kör tills det blir en grynig massa.

Smutsig potatis:

Borsta potatisen väl, men skala den inte. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Stek potatisen i olja tills den börjar bli gyllenbrun. Tillsätt timjan, salt, peppar och socker. Rulla runt potatisen. Slå på vin och puttra tills vinet kokat bort. Rör ner tapenade, slunga runt potatisen så att den ser lite smutsig ut.

Lammfilé:

Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén hastigt i olja och smaksätt med salt och peppar. Stek filén i ugnen tills innertemperaturen är 50-52 grader (medium rare). Går bra att fortsätta steka i stekpannan på medelvarm platta, smaksätt