Hamburgare med högrevsfärs och bacon, chipotlemajonnäs, halloumi och tomatsalsa
Ingredienser
- Burgare:
-
1kghögrev eller nötfärs
-
1stpaket bacon 120 g
-
1tsksalt
-
1krmsvartpeppar
- Chipotlemajonnäs:
-
1stäggula
-
½tskdijonsenap
-
1tskvitvinsvinäger
-
2krmsalt
-
1krmsvartpeppar
-
2krmchipotlepulver
-
1 ½dlneutral olja
- Tomatsalsa:
-
6sttomater, fint tärnade
-
1stliten gul lök, finhackad
-
2stvitlöksklyftor, finhackade
-
2mskolivolja
-
1mskrödvinsvinäger
-
1mskbrun farin
-
½tsksalt
-
1krmgrovmalen svartpeppar
-
½dlstrimlad basilika
Tillbehör:
6 hamburgerbröd
1 paket halloumi eller 6 tjocka skivor
Hamburgare:
Mal högrev och bacon i köttkvarn eller blanda färs och finhackat bacon. Arbeta färsen med salt och svartpeppar. Forma sex stora hamburgare. Stek i stekpanna eller grilla på grillen.
Chipotlemajonnäs:
Blanda äggulor, senap, vinäger, salt, peppar och chipotle i en skål. Vispa i oljan, för hand eller med elvisp, först droppvis och sedan i en fin stråle.
Tomatsalsa:
Skölj och halvera tomaterna. Gröp ut kärnorna och tärna tomatköttet smått. Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor. Blanda olivolja med rödvinsvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhack. Vänd eventuellt ner strimlad basilika.
Montering:
Stek eller grilla halloumin precis före servering. Grunda brödet med chipotlemajonnäs, lägg på hamburgaren och halloumin och toppa med tomatsalsan. Servera direkt.