Annons:

Grytor/långkok

Gulyás med en doft av Ungern

Ingredienser

  • Mustig gulasch stor sats, frys in resterna:
  • 6
    st st
    gula lökar
  • 1
    msk msk
    chilipulver
  • 2
    l l
    vatten
  • 16
    hg hg
    grytbitar av nöt
  • 33
    cl cl
    rött matlagningsvin eller rött vin
  • 5
    st st
    tärningar oxbuljong
  • 1 ½
    st st
    King Solo vitlök eller 4-5 vitlöksklyftor
  • 12
    st st
    lagerblad
  • 6
    dl dl
    krossade tomater
  • 6
    msk msk
    tomatpuré
  • 3
    tsk tsk
    socker
  • 16
    st st
    potatisar
  • 7
    st st
    paprikor i olika färger
  • 1
    tsk tsk
    hel kummin
olja
ev. salt

Skala och skär löken i ringar. Fräs löken glansig i olja i en stekgryta. Strö över chilipulver. Tillsätt vatten. Skär köttet i bitar. Rör ner det, vin, buljongtärningar, Pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker i grytan. Kärna ur och skär paprikan i bitar och rör ner dem i grytan. Låt soppan koka utan lock tills köttet är mört och trådigt. Minst 1 1/2 timme. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg dem i grytan och koka ytterligare ca 15 min tills den är mjuk. Smaka av med salt eller kanske mer buljong eller en skvätt vin. Smaken är som baken – delad.

Kommentar: Jag gillar mina grytor ganska tjocka, därför kokar jag dem utan lock och länge tills såsen tjocknar. Blir det sås över fryser jag in det i burkar och kokar sedan bitar av kyckling i den till snabbmiddag.