Annons:

Asiatiskt

Gratinerad pilgrimsmussla med ingefära och forellrom

Ingredienser

  • Gratinerad pilgrimsmussla med ingefära och forellrom, 10 portioner
  • 10
    st st
    färska pilgrimsmusslor i sitt skal med romsäck
  • Sabayonne:
  • 3
    st st
    äggulor
  • 4
    msk msk
    juice från musslorna
  • 1
    msk msk
    riven ingefära
  • Topping:
  • 50
    gram gram
    forellrom
  • 2
    msk msk
    smörgåskrasse
  • 2
    msk msk
    gräslök, fint skuren
salt
svartpeppar

Öppna och rengör musslorna, skär bort den orangea romsäcken. Koka upp lungor, puts och romsäck från musslorna. Lyft bort den tillagade romsäcken från vätskan och skär den i sex bitar. Dela även den råa musslan i sex bitar.

Sabayonne:

Sila ner 4 msk av vätskan i en kastrull. Blanda med äggula och riven ingefära. Vispa till en luftig sabayonne över vattenbad. Smaka av med salt och svartpeppar.

Montering:

Fördela musslor och romsäck i 10 tomma skal och krydda med salt och peppar. Toppa köttet med sabayonne och gratinera musslorna i salamander eller under grillelementet i ugnen tills de har fått fin färg. Avsluta med att toppa anrättningen med forellrom, krasse och gräslök. Servera direkt.

Årets Kock 2012, driver restaurang Portal.