Annons:

Fläskkött Grönsaker/Vegetariskt Husmanskost Soppa

Grand Hotel´s goda ärtsoppa

Grand Hotel´s goda ärtsoppa - Servera med varm punsch och grov senap

Ingredienser

  • Grand Hotel´s goda ärtsoppa
  • 500
    gram gram
    Torkade gula ärter
  • 1
    st st
    Persiljerot
  • 1
    st st
    Gul lök
  • 5
    st st
    Kryddnejlika
  • 2
    st st
    Lagerblad
  • 1
    st st
    Bouquet garni (1 bit purjolök, timjan, persilja och lagerblad)
  • 300
    gram gram
    Rimmat fläsklägg på ben
  • 150
    gram gram
    Rimmat fläsk
  • 150
    gram gram
    Varmrökt fläsk med svål
  • 1
    nypa nypor
    Salt
  • 1
    nypa nypor
    Svartpeppar från kvarn
Servera med varm punsch och grov senap

Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2 liter vatten.

Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem hastigt, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker, cirka 2-3 liter och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.

Skala och dela persiljeroten, skala och halvera löken och fäst lagerbladen i löken med nejlikorna instuckna. Lägg ner grönsaker och övriga kryddor samt köttet i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp köttet och skär i lagom bitar.

Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om, så att soppan blir len och fri från skalen.

Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lite hackad färsk persilja.

Servera med varm punsch och grov senap

Smaklig spis, Martin Hansen