Annons:

Grönsaker/Vegetariskt Italienskt

Gnocchi med brynt salviasmör och tomatsås

Ingredienser

  • Degen:
  • 1
    kg kg
    potatis av en mjölig sort (King Edward, Bintje)
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • 4
    dl dl
    vetemjöl
  • Såsen:
  • 2
    burk burkar
    krossade tomater (á 400 g)
  • 1
    st st
    gul lök, fint hackad
  • Salviasmör:
  • 3
    msk msk
    smör
  • ½
    kruka krukor
    salvia eller efter smak, plockade blad
  • Till servering:
  • 50
    gram gram
    parmesanost, riven
olivolja

salt

svartpeppar

socker

Sås:

Svetta löken i en skvätt olivolja utan att den tar färg. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra på svag värme. Smaka av med salt, peppar och socker.

Deg:

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och pressa den genast i potatispress i en bunke. Salta och knåda ner mjöl, lite i taget, tills du får en slät deg. Degen är klar när den inte fastnar på fingrarna. Ta äggstora bitar av degen och rulla dem till fingertjocka längder på mjölat bord. Skär dem i 2-3 cm långa bitar. Tryck en gaffel mot varje bit för att skapa ett mönster. Koka upp 2 liter saltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin i omgångar i det kokande vattnet. Låt sjuda på svag värme i ca 4 minuter. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. Så snart de flyter upp till ytan tas de upp med hålslev och får rinna av väl.

Smör:

Fräs hälften av smöret i en stekpanna tillsammans med hälften av salviabladen. Tillsätt så mycket gnocchi som får plats, vänd runt och låt gnocchin få lite färg. Håll varmt och fortsätt med nästa omgång. Servera den stekta gnocchin med tomatsås och parmesan.