Annons:

Bakat Choklad Dessert

Glutenfri kladdkaka med ljuvlig polkagrismousse

Ingredienser

Kladdkaka
Sätt ugnen på 200 grader. Kläm fast bakplåtspapper i botten av en normalstor springform. Smält smöret och rör samma med farinsocker, råsocker och ägg i en bunke. Blanda ihop och tillsätt de övriga ingredienserna, arbeta samman till en smet. Bred ut smeten jämnt i bakformen och grädde kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den är lagom kladdig. Låt kakan svalna helt och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Förvara kladdkakan i kylen tillsammans med gräddblandningen.

Tips!
– sockret går att byta ut mot vanligt vitt socker
– det går bra att byta ut det glutenfria mjölet mot vanligt vetemjöl
– receptet går att dubblera till två kladdkakor eller halvera till en mindre

Polkagrismousse
Hetta upp grädden i en kastrull, den får inte koka. Grovhacka chokladen och lägg den i grädden tillsammans med polkagrisarna. Rör tills chokladen är smält. Låt gräddblandningen stå på svag värme tills polkagrisarna gett önskad smak, ev sila bort godiset.
Mät upp ca 1 dl gräddblandning och färga rosa/röd med pastafärg/hushållsfärg. Ställ blandningarna i kylskåp i minst 6 timmar, helst över natten.
Vispa upp grädden med elvisp. Blanda försiktigt ihop den röda grädden i den vita för en marmorerad effekt. Bred ut grädden på kladdkakan. Låt kakan stå i kylen för en mer fastare mousse. Dekorera med lite krossade polkagrisar.

Tips!
– byt ut grädde och choklad mot laktosfritt
– den vita chokladen gör moussen stadigare men går att utesluta. Grädden måste ändå värmas för att få smak av polkagrisarna och sedan svalna i minst 6 timmar innan den vispas.