Annons:

Asiatiskt Kryddstarkt Nötkött

General Tso’s köttbullar

General Tso’s köttbullar är en enkel rätt inspirerad av det kinesiska köket.

Ingredienser

  • Köttbullar
  • 600
    gram gram
    köttfärs
  • 1
    st st
    ägg
  • 2
    dl dl
    panko eller ströbröd
  • 3
    st st
    vitlöksklyftor (pressade)
  • 1
    tsk tsk
    ingefära (torkad)
  • 15
    st st
    sichuanpepparkorn (mortlade)
  • 1
    msk msk
    sesamolja
  • 2
    st st
    salladslök (finhackade)
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 2
    msk msk
    ljus maizena
  • 1
    st st
    torkad chili
  • Sås
  • 2
    dl dl
    kyckling- eller hönsbuljong
  • 1
    dl dl
    ljus soja
  • 2
    msk msk
    rinsvinäger
  • 4
    msk msk
    hoisinsås
  • 2
    st st
    fisksås (stänk)
  • 1
    st st
    morötter (riven)
  • 1
    dl dl
    fint skuren vitkål
  • 1
    bit bitar
    ingefära (finhackad)
  • 1
    st st
    purjolök (den vita delen), fint skuren
Servera med nudlar och rostade sesamfrön, ca 1-2 msk per portion, samt fint skuren salladslök.

Börja med att röra ihop ingredienserna till köttbullarna men spara maizenamjölet. Låt denna stå svalt i ca 30 minuter innan du börjar rulla dem. Rulla fina små runda köttbullar, sprinkla maizenan över köttbullarna.

Blanda ihop såsen i en skål, men lägg morötterna, vitkålen och purjolöken åt sidan.

Värm en panna och stek köttbullarna tills de blir gyllenbruna runt om, i jordnötsolja (bra olja som tål hög värme).

Ta upp köttbullarna och lägg dem åt sidan en stund. Häll i såsen i pannan och låt koka upp. Lägg tillbaka köttbullarna och låt det hela koka ihop ett par minuter.

Under tiden kokar du nudlarna, jag använder helst vetenudlar. Rör ned nudlarna, morötterna, vitkålen och purjolöken i såsen.

Torrosta lite sesamfrön och skär upp en salladslök för att garnera det hela med. Lägg upp i en skål och njut!