Asiatiskt
Friterade fiskbollar på Skrei med sötsur sås
Ingredienser
- Friterade fiskbollar på Skrei
-
500gramSkrei-, torsk- eller sejfilé
-
1stägg
-
2mskasiatisk fisksås
-
4mskmaizena
-
1mskfinhackat citrongräs
-
1stfinhackad vitlöksklyfta
-
1mskfinhackad chili
-
1stlime, rivet skal + fruktsaften
-
1mskriven färsk ingefära
- Sötsur sås:
-
½dlneutral olja
-
1dlketchup
-
½stkycklingbuljongtärning
-
1msksocker
-
1nypasalt
-
2mskrisvinäger eller vitvinsvinäger
olja till fritering
Sås:
Hetta upp oljan i en kastrull och blanda ner ketchup och buljongtärning, låt koka ihop. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om igen. Smaka av, behövs det mer salt, syra eller sötma, du bestämmer. När du är nöjd är den klar. Låt svalna.
Fiskbollar:
Kör först enbart fisk till färs i matberedaren. Tillsätt ägg, fisksås och majsena och kör lite till. Tillsätt citrongräs, vitlök, chili, limeskal och saft samt ingefära. Kör ihop. Forma runda bollar, stora som köttbullar, som friteras i omgångar om 5-6 stycken cirka 3-4 minuter. Serveras med ris eller nudlar, blandade blad och sötsur sås.