Annons:

Asiatiskt

Friterade fiskbollar på Skrei med sötsur sås

Ingredienser

  • Friterade fiskbollar på Skrei
  • 500
    gram gram
    Skrei-, torsk- eller sejfilé
  • 1
    st st
    ägg
  • 2
    msk msk
    asiatisk fisksås
  • 4
    msk msk
    maizena
  • 1
    msk msk
    finhackat citrongräs
  • 1
    st st
    finhackad vitlöksklyfta
  • 1
    msk msk
    finhackad chili
  • 1
    st st
    lime, rivet skal + fruktsaften
  • 1
    msk msk
    riven färsk ingefära
  • Sötsur sås:
  • ½
    dl dl
    neutral olja
  • 1
    dl dl
    ketchup
  • ½
    st st
    kycklingbuljongtärning
  • 1
    msk msk
    socker
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • 2
    msk msk
    risvinäger eller vitvinsvinäger
olja till fritering

Sås:
Hetta upp oljan i en kastrull och blanda ner ketchup och buljongtärning, låt koka ihop. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om igen. Smaka av, behövs det mer salt, syra eller sötma, du bestämmer. När du är nöjd är den klar. Låt svalna.

Fiskbollar:
Kör först enbart fisk till färs i matberedaren. Tillsätt ägg, fisksås och majsena och kör lite till. Tillsätt citrongräs, vitlök, chili, limeskal och saft samt ingefära. Kör ihop. Forma runda bollar, stora som köttbullar, som friteras i omgångar om 5-6 stycken cirka 3-4 minuter. Serveras med ris eller nudlar, blandade blad och sötsur sås.