Grönsaker/Vegetariskt
Soppa
Fransk löksoppa med timjanrostat libabröd
Ingredienser
- Fransk löksoppa:
-
5stmedelstora gula lökar, skalad och tunt skivad
-
3msksmör
-
12 ½dlvatten
-
1 ½tsksalt
-
1 ½sttärningar kött- eller grönsaksbuljong (i äkta fransk löksoppa ingår inte buljong)
-
1krmpeppar
-
3krmtorkad timjan
- Timjanrostat libabröd:
-
4stlibabröd
Timjanrostat libabröd:
olja
salt
timjan
olja
salt
timjan
Fräs löken på svag värme i en kastrull. Löken ska inte få färg, bara bli glansig och genomskinlig, och det tar tid, minst 15 min om soppan ska bli fyllig och fin. Rör om i löken då och då. Slå på vattnet, salta och lägg i buljongen. Krydda med peppar och timjan. Koka soppan under lock i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med olja och strö sedan över salt och torkad timjan. Rosta i ugnen tills de fått fin färg. Smaka av soppan med salt och ev. mer buljong.