Annons:

Brunch Fläskkött hårdost Husman Husmanskost Kryddstarkt Nötkött rött öl ost hård Riesling

Francesinha – Portos stolthet

En portugisisk Dagobertare inspirerad av en croque monsieur.

Ingredienser

  • Francesinha - fyllning
  • 8
    skivor skivor
    lantbröd eller formbröd
  • 250
    gram gram
    linguiça (2 korvar)
  • 16
    skivor skivor
    rökt skinka
  • 400
    gram gram
    grillad kyckling
  • 400
    gram gram
    ryggbiff, entrecote e.d.
  • 24
    skivor skivor
    Ost (t ex Edamer eller Cheddar)
  • Francesinha - sås
  • dl dl
    mjölk
  • 1
    tsk tsk
    maizena
  • 1
    st st
    gul lök (liten, finhackad)
  • 1
    st st
    morot (finhackad)
  • 3
    st st
    vitlöksklyftor (finhackade)
  • 25
    gram gram
    smör
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • 2
    msk msk
    tomatpuré
  • 3 ½
    dl dl
    ljus öl
  • 1
    dl dl
    portvin (ruby eller LBV)
  • 1
    st st
    ox-/köttbuljong (tärning)
  • 1
    msk msk
    råsocker
  • 2
    st st
    lagerblad
  • 1
    krm krm
    piri-piri eller tabasco
  • 1
    tsk tsk
    chiliflakes
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    krm krm
    svartpeppar
  • Ägg (stekta, pocherade eller bakade)
  • 4
    st st
    ägg
Jag vill ha en het sås, om du är känslig för hetta rekommenderas att du minskar ned på chilin och tillsätter extra efterhand om du vill ha en hetare sås.

Det är inte ovanligt att använda bacon i såsen, jag tycker att den då riskerar att bli för fet. En annan vanlig ingrediens är sprit (t ex cognac eller whisky), jag har valt bort det då jag tycker att detta tenderar att ta över smaken.

När det kommer till ägget så brukar jag låta det gå i ugnen, dvs det blir mer bakat men du kan också välja att steka det och lägga det på den grillade mackan eller göra ett förlorat ägg och lägga detta på toppen.

Francesinha

En Francesinha kan vara som en bal på slottet, helt underbar eller… …som alltid är det råvarorna som gör skillnaden. Detta är en macka som är starkt kopplad till Porto och är en portugisisk variant av en croque monsieur (dessa två mackor skiljer sig dock ordentligt från varandra). Tänk på den som en typ av dagobertare som görs i ugnen. Du kommer att bli mätt, riktigt mätt!

Förberedelser, fyllning

Börja med att steka eller grilla korven. Skär den sedan i mindre delar, på längden, så att de passar brödets storlek. Stek eller grilla därefter köttbiten, medium rare, krydda med salt och svartpeppar, låt vila 10 minuter och skär upp den i cm tjocka bitar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Såsen

Påbörja såsen.

Rör ut maizenan i ca 2 msk mjölk, ställ åt sidan.

Finhacka löken och morötterna. Fräs löken och morötterna i smöret och olivoljan på medelhög värme, rör därefter ned sockret och tillsätt tomatpurén och buljongtärningen samt kryddorna. Fräs under någon minut. Häll därefter på portvinet, ölen och mjölken (men inte den med mjölet), höj värmen och låt det hela koka upp under omrörning. Låt det sjuda i ca 5-10 minuter, ta bort lagerbladen. Ställ såsen åt sidan, när den svalnat något (den ska fortfarande vara varm men inte kokhet) häller du i mjölken med mjölet under omrörning. Den kommer att bli tjockare. Ställ den åt sidan på en platta med låg temperatur så den håller temperaturen.

Montering – bygg din egen Francesinha

Under tiden såsen sjuder så är det dags att montera våra francesinhas. Börja med att bre lite smör på den undre brödskivan och lägg den i en ugnsfast form eller på en ugnsplåt. Lägg därefter på ett lager med ost som täcker brödskivan och därefter en skiva skinka. På detta placerar du sedan ett lager med korv följt av kött, kyckling och ytterligare ett lager med skinka och ost.

Ovanpå detta ska ännu en brödskiva. I denna gör du ett hål, ca 4-5 cm i diameter som kan hålla ägget på plats. Täck även den övre mackan med ost på men lämna hålet öppet. Kläck ett ägg och placera det i hålet (alternativt steker du ägget vid sidan om eller pocherar äggen, då behöver du inte göra hål i brödskivan).

Placera mackorna i ugnen (mitten).  Mackan är klar när osten smält och fått lite bruna fläckat och ägget bakats (gulan får gärna vara krämig och rinnig), det brukar ta cirka 10-15 minuter.

Servera med pommes frites

Under tiden gör du pommes frites så att de är klara ungefär samtligt som mackan, receptet hittar du här. Sedan är det bara servera: Jantar está servido!